Brazilian postgraduate programs in Food and Nutrition: Considerations on evaluation procedures

Authors

  • Rossana Pacheco da Costa PROENÇA Universidade Federal de Santa Catarina
  • Shirley Donizete PRADO Universidade do Estado do Rio de Janeiro
  • Ligia AMPARO-SANTOS Universidade Federal da Bahia
  • Anabelle RETONDARIO Universidade Federal de Santa Catarina
  • Juliede de Andrade ALVES Universidade Federal da Bahia
  • Liv Katyuska de Carvalho Sampaio de SOUZA Universidade do Estado do Rio de Janeiro

Keywords:

Feeding, Nutritional Sciences, Research, Research personnel, Scientific domains

Abstract

This essay aims to present some considerations on the development of research and teaching skills, intellectual production, and current situation of stricto sensu postgraduate programs in Food and Nutrition, particularly of professional and academic master’s and doctoral programs currently classifi ed in the evaluation category Nutrition by the Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. The elements of evaluation procedures are discussed, as are the scores given to the programs in the most recent Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior report. There was a marked increase in the participation of Food and Nutrition postgraduate programs in the national context. Many challenges still need to be overcome, such as the offer of Nutrition postgraduate programs in the Northeast region and outside the capital cities of the country. Evaluation criteria and procedures need to be better developed to consider the main characteristic of the scientific field of Food and Nutrition, its multiplicity of disciplines.

References

Prado SD, Martins MLR, Carvalho MCVS. A pesquisa no campo da Alimentação e Nutrição no Brasil: pluralidade epistêmica e produtividade científica. Rio de Janeiro: EdUERJ/Gramma; 2018.

Prado SD, Bosi MLM, Carvalho MCVS, Gugelmin SÂ, Mattos RA, Camargo Junior KR, et al. Food and nutrition as scientific field in Brazil: Concepts, domains and political projects. Rev Nutr. 2011;24(6):927-38. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000600013

Kac G, Fialho E, Santos SMC. Panorama atual dos programas de pós-graduação em Nutrição no Brasil. Rev Nutr. 2006;19(6):771-84. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732006000600012

Kac G, Proença RPC, Prado SD. A criação da área “nutrição” na Capes. Rev Nutr. 2011;24(6):905-16. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000600011

Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição. Anais do VI Congresso Nacional da Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição. Florianópolis: SBAN; 2001.

Kac G, Siqueira E, Santos S, editores. Avaliação Trienal CAPES (2010-2012): Seminário de acompanhamento dos programas de pós-graduação da área de Nutrição. Brasília: Capes; 2014.

Ministério da Educação (Brasil). Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Relatório de avaliação quadrienal 2017 - Nutrição. Brasília: Capes; 2017 [citado 2018 maio 28]. Disponível em: http://www.capes.gov.br/images/stories/download/avaliacao/relatorios-finais-quadrienal-2017/20122 017-NUTRICAOquadrienal.pdf

Kac G, Fialho E, Santos SMC, Assis AMO. Reflexões do I Fórum de coordenadores de programas de pós-graduação em nutrição no Brasil. Rev Nutr. 2006;19(6):785-92. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-5273 2006000600013

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Estimativas da população residente no Brasil e Unidades da Federação com data de referência em 1º de julho de 2018. Rio de Janeiro: IBGE; 2018 [citado 2018 jun 30]. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas-novoportal/sociais/populacao/9103-estimativas-depopulacao.html?=&t=resultados

Kerr-Pontes LRS, Pontes RJS, Bosi MLM, Rigotto RM, Silva RM, Bezerra Filho JG, et al. Reflections on the

evaluation of Brazilian graduate studies with an emphasis on the collective health field. Physis. 2005;15(1):83-94. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-73312005000100005

Ministério da Educação (Brasil). Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Cursos avaliados e reconhecidos - 2018. Brasília: MEC; 2018 [citado 17 ago 2018]. Disponível em: https://goo.gl/rLWH8e

Ministério da Educação (Brasil). Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Relatório de avaliação 2010-2012: Trienal 2013 - Nutrição. Brasília: Capes; 2013 [citado 2018 maio 28]. Disponível em: https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=Y2FwZXMuZ292LmJyfHRyaWVuYWwtMjAxM3xne DoxYmUwZDlkYzcwNWQ5NDVk

Souza LKCS. Formação para docência nos programas de pós-graduação stricto sensu no campo da Alimentação e Nutrição no Brasil [Doutorado]. Rio de Janeiro: Universidade do Estado do Rio de Janeiro; 2018.

Souza LKCS, Prado SD, Ferreira FR, Carvalho MCVS. “Eu queria aprender a ser docente”: sobre a formação de mestres nos programas de pós-graduação do campo da Alimentação e Nutrição no Brasil. Rev Nutr. 2014;27(6):725-34. http://dx.doi.org/10.1590/1415-52732014000600007

Bosi ML. Productivity and academic assessment in the Brazilian public health field: Challenges for human and social sciences research. Cad Saúde Pública. 2012;28(12):2387-92. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-31 1X2012001400018

Loyola MAR. The social sciences saga in the field of collective health: Keys for reflection. Physis. 2008;18(2):251-75.

http://dx.doi.org/10.1590/S0103-73312008000200004

Menandro PRM, Yamamoto OH, Tourinho EZ, Bastos AVB. Livros à mão cheia: o livro como veículo de produção acadêmica. Psicol USP. 2011;22(2):367-86. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-65642011000200005

Barradas-Barata R. Dez coisas que você deveria saber sobre o Qualis. RBPG. 2016;13(30):13-40. http://dx. doi.org/10.21713/2358-2332.2016.v13.947

Ministério da Educação (Brasil). Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Relatório de avaliação 2004-2006: Trienal 2007; Medicina II. Brasília: Capes; 2007 [citado 2018 maio 28]. Disponível em: https://www.capes.gov.br/images/stories/download/avaliacaotrienal/doc_areas_trienal_2007/2007_MedicinaII_Aval2004-2006.pdf

Ministério da Educação (Brasil). Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Relatório de avaliação 2007-2009: Trienal 2010; Medicina II. Brasília: Capes; 2010 [citado 2018 maio 28]. Disponível em: http://trienal.capes.gov.br/wp-content/uploads/2010/12/MEDICINA-II-RELAT%C3%93RIO-AVALIA%C3%87%C3%83O-FINAL-dez10.pdf

Ministério da Educação (Brasil). Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Plano Nacional de Pós-Graduação (PNPG) 2011-2020. Brasília: Capes; 2010 [citado 2018 maio 28]. Disponível em: http://www.capes.gov.br/images/stories/download/Livros-PNPG-Volume-I-Mont.pdf

Vasconcelos FAG. The scientific production of Nutrition published by the Scientific Electronic Library under the gaze of the evaluation of the Coordination for the Development of Higher Education Personnel. Rev Nutr. 2017;30(2):147-61. http://dx.doi.org/10.1590/1678-98652017000200001

Fórum Nacional de Coordenadores de Programas de Pós-Graduação em Alimentação e Nutrição. Contribuições para a formulação do Qualis Capes da área de “Nutrição” no processo de avaliação dos programas de pós-graduação para o quadriênio 2013-2016. Brasília: Fórum PPGA&N; 2016.

Stephan P, Veugelers R, Wang J. Reviewers are blinkered by bibliometrics. Nature. 2017;544(7651):411-2. http://dx.doi.org/10.1038/544411a

Ministério da Educação (Brasil). Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Edital nº2/2016: projetos de mestrado e doutorado interinstitucionais, Minter/Dinter, nacionais e internacionais. Brasília: Capes; 2016.

Published

2023-03-06

How to Cite

Pacheco da Costa PROENÇA, R. ., Donizete PRADO, S. ., AMPARO-SANTOS, L. ., RETONDARIO, A. ., de Andrade ALVES, J. ., & de Carvalho Sampaio de SOUZA, L. K. . (2023). Brazilian postgraduate programs in Food and Nutrition: Considerations on evaluation procedures. Brazilian Journal of Nutrition, 32. Retrieved from https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/7546

Issue

Section

THEMATIC SESSION 80th YEAR OF NUTRITION HISTORY IN BRAZIL