Challenges of academic and scientific output in the interface between Social and Human Sciences and Food and Nutrition Sciences

Authors

  • Ligia AMPARO-SANTOS Universidade Federal da Bahia
  • Micheli Dantas SOARES Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Keywords:

Health Sciences, Humanities, Nutritional Sciences

Abstract

This paper discusses theoretical and methodological challenges in the production of knowledge located in the interface between the Social Sciences and the Sciences of Food and Nutrition, mediated by Health Sciences. We recognize that the discussion on the intersections between these scientific fields arises from the need to expand the understanding of the phenomena surrounding the field of Food and Nutrition from other theoretical frameworks beyond the biomedical paradigm. The discussion will guide a reflection on the following issues: a) how to establish Brazilian academic-scientific output at the interface between the Nutritional Sciences and Social Sciences, mediated by Health Sciences; b) considering that there is a ‘field’ of the socio-anthropology of
food developed historically within the Social Sciences and Humanities, which distinguishes the production of knowledge in the field of health; c) the main theoretical and methodological challenges of academic-scientific output today. We also discuss challenges related to the practical consequences of this output, considering the interventionist legacy in the field of health. Lastly, we highlight that such reflections also face another important challenge, namely the urgent need to reinvent ways of thinking and doing science which, articulated with demands inherent to a new field shaped by the search for production of knowledge and practices, is more
important to issues raised by health care.

References

Poulain JP. Sociologie de l’alimentation. Paris: PUF; 2002.

Santos LAS. O corpo, o comer e a comida: um estu do sobre as práticas corporais e alimentares no mundo contemporâneo. Salvador: EDUFBA; 2008.

Canesqui AM. Antropologia e alimentação. Rev Saúde Pública. 1988 [acesso 2014 set 4]; 22(3): 207-16. http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89 101988000300007

Canesqui AM. Comentários sobre os estudos an tropológicos da alimentação. In: Canesqui AM, Garcia RWD. Antropologia e nutrição: um diálogo possível. Rio de Janeiro: Fiocruz; 2005. p.23-47.

Canesqui AM. Pesquisas qualitativas em nutrição e alimentação. Rev Nutr. 2009 22(1):125-39. http:// dx.doi.org/10.1590/S1415-52732009000100012

Silva JK, Prado SD, Carvalho MCVS, Ornelas TFS, Oliveira PF. Alimentação e cultura como campo cien tífico no Brasil. Physis 20(2):413-42. http:// dx.doi.org/10.1590/S0103-73312010000200005

Bosi MLM, Prado SD. Alimentação e Nutrição em Saúde Coletiva: constituição, contornos e estatuto científico. Ciênc Saúde Colet. 2011; 16(1):7-17. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-8123201100 0100002

Citro S. La antropologia del cuerpo y los cuerpos en-el-mundo. Indicios para uma genealogia (in)disciplinar. In: Citro S, organizador. Cuerpos plurales: antropologia de y desde los cuerpos. Buenos Aires: Biblos; 2010. p.36.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Política nacional de alimentação e nutrição. Brasília: Ministério da Saúde; 2012.

Víctora CG. Uma ciência replicante: a ausência de uma discussão sobre o método, a ética e o discurso. Saúde Soc. 2011; 20(1):104-12. http://dx.doi.org/ 10.1590/S0104-12902011000100013

Barros NF. O ensino das ciências sociais em saúde: entre o aplicado e o teórico. Ciênc Saúde Colet. 2014; 19(4):1053-63. http://dx.doi.org/10.1590/ 1413-81232014194.15202013

Minayo MCS. A produção de conhecimentos na interface entre as ciências sociais e humanas e a saúde coletiva. Saúde Soc. 2013; 22(1):21-31. http:// dx.doi.org/10.1590/S0104-12902013000100004

Latour B. Jamais fomos modernos: ensaio de antro pologia simétrica. São Paulo: Editora 34; 2014.

Fischler C. l’homnivore. Paris: Odile Jacob; 1990.

Fischler C. Gastro-nomía y Gastro-anomía. Sabiduria del cuerpo e criys biocultural de la alimentación contemporânea. In: Contreras J, organizador. Alimentácion y Cultura: necessidades, gustos e costumes. Barcelona: Universitat de Barcelona; 1995. p.357-78.

Azevedo E, Pelicioni MCF, Westphal MF. Práticas intersetoriais nas políticas públicas de promoção de saúde. Physis. 2012; 22(4):1333-56. http:// dx.doi.org/10.1590/S0103-73312012000400005

Bagrichevsky M, Castiel LD, Vasconcellos-Silva PR, Estevao A. Discursos sobre comportamento de risco à saúde e a moralização da vida cotidiana Ciênc Saúde Colet. 2010; 15(Suppl.1):1699-708. http:// dx.doi.org/10.1590/S1413-81232010000700081

Azevedo E. Reflexões sobre riscos e o papel da ciên cia na construção do conceito de alimentação saudável. Rev Nutr. 2008; 21(6):717-23. http:// dx.doi.org/10.1590/S1415-52732008000600010

Mol A. The body multiple: Ontology in medical practice. London: Duke University Press; 2005.

Castellanos MEP. A narrativa nas pesquisas quali tativas em saúde. Ciênc Saúde Colet. 2014; 19(4):1065-76. http://dx.doi.org/10.1590/1413-81 232014194.12052013

Soares MD. Práticas de cuidado alimentar de crianças e sentidos atribuídos aos discursos sobre alimentação e nutrição por cuidadores domiciliares [tese] Salvador: Universidade Federal da Bahia; 2011.

Downloads

Published

2023-03-31

How to Cite

AMPARO-SANTOS, L. ., & Dantas SOARES, M. . (2023). Challenges of academic and scientific output in the interface between Social and Human Sciences and Food and Nutrition Sciences. Brazilian Journal of Nutrition, 28(1). Retrieved from https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/8196

Issue

Section

CONHECIMENTO, SUBJETIVIDADE E ALIMENTAÇÃO - KNOWLEDGE, SUBJECTIVITY AND FOOD