Factors associated with the consumption of fruits and vegetables in schoolchildren aged 7 to 14 years of Florianópolis, South of Brazil

Authors

  • Carla Regina GALEGO Universidade Federal de Santa Catarina
  • Gisele Liliam D’AVILA Universidade Federal de Santa Catarina
  • Francisco de Assis Guedes de VASCONCELOS Universidade Federal de Santa Catarina

Keywords:

Adolescent, Child, Food consumption, Fruit, Vegetables

Abstract

Objective
To estimate the prevalence of the fruit and vegetable intake of schoolchildren aged 7 to 14 years from Florianópolis, Santa Catarina, Brazil, and analyze the associated factors.

Methods
This cross-sectional study analyzed food intake, socioeconomic, and biological data of 2,836 schoolchildren. The Chi-square test analyzed the dependent (fruit and vegetable intake) and independent variables; the latter with p-value <0.20 were selected for logistic regression analysis. The level of significance was p<0.05.

Results
Only 4.8% of the sample had adequate fruit and vegetable intake. The variables associated with adequate fruit and vegetable intake were school ownership status (private versus public), mother’s education level, and family income per member. After adjustment only family income per capita remained associated with fruit and vegetable intake.

Conclusion
The fruit and vegetable intake of schoolchildren aged 7 to 14 years from Florianópolis, Santa Catarina, Brazil, is inadequate.

References

Organização Mundial da Saúde. Documento informativo para o workshop de Lisboa sobre a promoção de hortifrutícolas nos países de expressão portuguesa. Lisboa: OMS; 2006 [acesso 2013 jun 20]. Disponível em: <http://apps.who.int/iris/handle/10665/43416>.

Castanho F, Marsola FC, Mclellan KCP, Nicola M, Moreto F, Burini RC. Consumo de frutas, verduras e legumes associado à síndrome metabólica e seus componentes em amostra populacional adulta. Ciênc Saúde Colet. 2013; 18(2):385-92. doi: 10.1590/S1413-81232013000200010

Malta DC, Oliveira MR, Moura EC, Silva AS, Zouain CS, Santos FP, et al. Fatores de risco e proteção para doenças crônicas não transmissíveis entre beneficiários da saúde suplementar: resultados do inquérito telefônico Vigitel, Brasil, 2008. Ciênc Saúde Colet. 2011; 16(3):2011-22. doi: 10.1590/S1413-81232011000300035

Malta DC, Silva Junior JB. O plano de ações estratégicas para o enfrentamento das doenças crônnão transmissíveis no Brasil e a definição das metas globais para o enfrentamento dessas doenças até 2025: uma revisão. Epidemiol Serv Saúde. 2013; 22(1):151-64. doi: 10.5123/S1679-49742013000100016

Assis MAA, Calvo MCM, Kupek E, Vasconcelos FAG, Campos VC, Machado M, et al. Qualitative analysis of the diet of a probabilistic sample of

schoolchildren from Florianópolis, Santa Catarina State, Brazil, using the Previous Day Food Questionnaire. Cad Saúde Pública. 2010; 26(7):

-65. doi: 10.1590/S0102-311X2010000700014

Costa LCF, Vasconcelos FAG, Corso ACT. Fatores associados ao consumo adequado de frutas e hortaliças em escolares de Santa Catarina, Brasil. Cad Saúde Pública. 2012; 28(6):1133-42. doi: 10.1590/S0102-311X2012000600012

Costa FF, Assis MAA, Leal DB, Campos VC, Wolney EK, Conde L. Mudanças no consumo alimentar e atividade física de escolares de Florianópolis, SC, 2002-2007. Rev Saúde Pública. 2012; 46(SupI): 117-25. doi: 10.1590/S0034-89102012005000058

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa nacional de saúde do escolar 2009. Brasília: IBGE; 2009 [acesso 2013 jun 15]. Disponível em: <http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/pense/pense.pdf>.

Riediger ND, Shooshtaris S, Moghadasian MH. The influence of sociodemographic factors on patterns of fruit and vegetable consumption in Canadian adolescents. J Am Dietetic Assoc. 2007; 107(9): 1511-8. doi: 10.1016/j.jada.2007.06.015

Pérez-Lizaur AB, Kaufer-Horwitz M, Plazas M. Environmental and personal correlates of fruit and vegetable consumption in low income, urban Mexican children. J Hum Nutr Diet. 2008; 21(1): 63-71. doi: 10.1111/j.1365-277X.2007.00839.x

Levy RB, Castro IRR, Cardoso LO, Tavares LF, Sardinha LMV, Gomes FS, et al. Consumo e comportamento alimentar entre adolescentes brasileiros: Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar (PeNSE) 2009. Ciên Saúde Colet. 2010; 15(Supl 2):3085-97.

doi: 10.1590/S1413-81232010000800013

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar - PeNSE 2012. Rio de Janeiro: IBGE; 2013 [acesso 2014 mar 24. Disponível em: <http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/pense/2012/pense_2012.pdf>.

Bernardo CO, Vasconcelos FAG. Association of parents’ nutritional status, and sociodemographic and dietary factors with overweight/obesity in schoolchildren 7 to 14 years old. Cad Saúde Pública. 2012; 28(2):291-304. doi: 10.1590/S0102-311X2012000200008

Vasconcellos MB, Anjos LA, Vasconcellos MTL.Estado nutricional e tempo de tela de escolares da rede pública de ensino fundamental de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil. Cad Saúde Pública. 2013; 29(4): 713-22. doi: 10.1590/S0102-311X2013000400009

Pizarro JV, Royo-Bordonada MA. Prevalence of childhood obesity in Spain: National Health Survey 2006-2007. Nutr Hosp. 2012; 27(1):154-60. doi: 10.1590/S0212-16112012000100018

Brasil. Ministério da Saúde. Análise da estratégia global da organização mundial da saúde para alimentação saudável, atividade física e saúde. Brasília: Ministério da Saúde; 2004 [acesso 2013 maio 29]. Disponível em: .

Brasil. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira: promovendo a alimentação saudável. Brasília: Ministério da Saúde; 2006 [acesso 2013 jun 29]. Disponível em: <http://189.28.128.100/nutricao/docs/ geral/guia_alimentar_conteudo.pdf>.

World Health Organization. Fruit, vegetables and NCD disease prevention. Geneva: WHO; 2003 [cited 2013 Jun 27]. Available from: .

Basch CE, Zybert P, Shea S. 5-A-day: Dietary behavior and the fruit and vegetable intake of Latino children. Am J Public.1994; 84(5):814-8.

Havas S, Heimendinger J, Damron D, Nicklas TA, Cowan A, Beresford SAA, et al. 5-A-Day for better health-nine community research projects to increase fruit and vegetable consumption. Public Health Rep. 1995; 110(1):68-79.

Abrantes MM, Lamounier JA, Colosimo EA. Comparison of body mass index values proposed by Cole et al. (2000) and Must et al. (1991) for

identifying children with weght-for-height index recommended by the World Health Organization. Public Health Nutr. 2003; 6(3):307-11. doi: 10.1079/PHN2002426

Salles RK, Kazapi IAM, Di Pietro P. Ocorrência de obesidade em adolescentes da rede de ensino do município de Florianópolis. In: Oliveira JED, Lamounier JA, Assis AMO, Berezovsky MW, Portella Junior. AO, organizadores. Anais do simpósio: obesidade e anemia carencial na adolescência. São Paulo: Instituto Danone; 2000. p.21.

World Health Organization. Physical status: The use and interpretation of anthropometry. Geneva: WHO; 1995 [cited 2013 Jun 29]. Technical Report Series, nº 854. Available from: <http://www.who.int/childgrowth/publications/ physical_status/en/>.

Lohman TG, Roche AF, Martorell R. Antropometric standardization reference manual. Champaign (IL): Human Kinetics; 1988.

Frainer DES, Adami F, Vasconcelos FAG, Assis MAA, Calvo MCM, Kerpel R. Padronização e confiabilidade das medidas antropométricas para pesquisa populacional. Arc Latinoam Nutr. 2007; 57(4):335-42.

Cole TJ, Bellizi MC, Flegal KM, Dietz WH. Establishing a standard definition for child overweight and obesity worldwide: International survey. BMJ. 2000; 320(7244):1240-3. doi: 10.1136/bmj.320.7244.1240

Assis MAA, Benedet J, Kerpel R, Vasconcelos FAG, Di Pietro PF, Kupek E. Validação da terceira versão do Questionário Alimentar do Dia Anterior (QUADA-3) para escolares de 6 a 11 anos. Cad Saúde Pública. 2009; 25(8):1816-26. doi: 10.1590/S0102-311X2009000800018

Toral N, Slater B, Silva MV. Consumo alimentar e excesso de peso de adolescentes de Piracicaba. Rev Nutr. 2007; 20(5):449-59. doi: 10.1590/S1415-52732007000500001

Fagundes ALN, Ribeiro DC, Naspitz L, Garbelini LEB, Vieira JKP, Silva AP, et al. Prevalência de sobrepeso e obesidade em escolares da região de Parelheiros do município de São Paulo. Rev Paul Pediatr. 2008; 26(3):212-17. doi: 10.1590/S0103-05822008000300003

Hassapidou M, Fotiadou E, Maglara E, Papadopoulou SK. Energy intake, diet composition, energy expenditure, and body fatness of adolescents in northern Greece. Obesity. 2006; 14(5):855-62.

Godoy FC, Andrade SC, Morimoto JM, Carandina L, Goldbaum M, Barros MBA, et al. Índice de qualidade da dieta de adolescentes residentes no distrito do Butantã, município de São Paulo, Brasil. Rev Nutr. 2006; 19(6):663-71. doi: 10.1590/S1415-52732006000600003

Kristjansdottir AG, Thorsdottir I, Bourdeaudhuij I, Due P, Wind M, Klepp KI. Determinants of fruit and vegetable intake among 11-year old

schoolchildren in a country of traditionally low fruit and vegetable consumption. Int J Behav Nutr Phys Act. 2006; 3(41):1-9. doi: 10.1186/1479-5868-3-41

Matos SMA, Rodrigues MLBLC, Oliveira VA, Oliveira LPM, D’Innocenzo S, et al. Padrões alimentares de crianças menores de cinco anos de idade residentes na capital e em municípios da Bahia, Brasil, 1996 e 1999/2000. Cad Saúde Pública. 2014; 30(1):44-54. doi: 10.1590/0102-311X00164712

Downloads

Published

2023-04-14

How to Cite

GALEGO, C. R. ., D’AVILA, G. L., & de Assis Guedes de VASCONCELOS, F. . (2023). Factors associated with the consumption of fruits and vegetables in schoolchildren aged 7 to 14 years of Florianópolis, South of Brazil. Brazilian Journal of Nutrition, 27(4). Retrieved from https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/8328

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE