Regional food dishes in the Brazilian National School Food Program: Acceptability and nutritional composition

Authors

  • Diogo Thimoteo DA CUNHA Universidade Federal de São Paulo
  • Hélida Ventura Barbosa GONÇALVES Universidade Federal de São Paulo
  • Aline Fátima Andrade DE LIMA Universidade Federal de São Paulo
  • Paula Andrea MARTINS Universidade Federal de São Paulo
  • Veridiana Vera DE ROSSO Universidade Federal de São Paulo
  • Elke STEDEFELDT Universidade Federal de São Paulo

Keywords:

Food habits, Nutrition programs and policies, Public policies, School food

Abstract

Objective
The objective of this study was to evaluate the nutritional composition and describe the acceptability of regional culinary dishes served to students from public schools of rural and urban areas.

Methods
Ten Brazilian regional dishes were evaluated for acceptability and nutritional composition. The survey was conducted in schools located in rural and urban areas of two cities in the state of São Paulo. Dish acceptability was evaluated using leftover analysis and a 5-point facial hedonic scale. The adherence index was calculated and used as an indirect measure of acceptance, and the nutritional composition was calculated based on the technical files of each dish.

Results
A total of 2,384 students from 20 schools participated in the study and 1,174 tasted and evaluated the dishes. The test using the 5-point facial hedonic scale demonstrated that five dishes (Caldo verde soup, persimmonjelly, chicken with okra, puréed cornmeal with spinach, and arugula pizza) had an acceptability rate above 85.0%. The mean adherence indices were 57.3% and 55.6% in urban and rural environments, respectively. Analysis of the nutritional composition of regional dishes indicates that these dishes can partially meet macronutrient recommendations.

Conclusion
The tested dishes can become part of school menus as they were accepted or partly accepted by the students regardless of school location, whether rural or urban. The cultural heritage is an important resource for the food sovereignty of a country and should be constantly encouraged.

References

Obelar MS, Pires MMS, Wayhs MLC. Nutrição nas fases pré-escolar e escolar. In: Welfort VRS, Lamounier JA, editores. Nutrição em pediatria: da neonatologia à adolescência. Barueri: Manole; 2009. p.55-61.

Borges NS, Passos EC, Stedefeldt E, de Rosso VV. Aceitabilidade e qualidade dos produtos de pes cado desenvolvidos para a alimentação escolar da Baixada Santista. Alim Nutr. 2011; 22(3):441-8.

Santos LMP, Santos SMC, Santana LAA, Henrique FCS, Mazza RPD, Santos LAS, et al. Avaliação de políticas públicas de segurança alimentar e combate à fome no período 1995-2002: 4 - Programa Na cional de Alimentação Escolar. Cad Saúde Pública. 2007; 23(11):2681-93. doi: 10.1590/S0102-311X2 007001100016

Peixinho AML. A trajetória do Programa Nacional de Alimentação Escolar no período de 2003-2010: relato do gestor municipal. Ciênc Saúde Colet. 2013; 18(4):909-16. doi: 10.1590/S1413-81232 013001000002

Brasil. Ministério da Educação. Resolução CD/FNDE/ nº 26 de 17 de junho de 2013. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar - PNAE. Diário Oficial da União. 2013 [acesso 2013 ago 21]. Disponível em: .

Souza ALC, Mamede MEO. Estudo sensorial e nutri cional da merenda escolar de uma escola da cidade de Lauro de Freitas - BA. Rev Inst Adolfo Lutz. 2010; 69(2):255-60.

Brasil. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação Lei nº 11.947 de 16 de junho 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica. Diário Oficial da União. 2009 [acesso 2013 ago 21]. Disponível em: .

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Políticas de Saúde. Alimentos regionais brasileiros. Brasília: Ministério da Saúde; 2002 [acesso 2012 jun 6]. Disponível em: .

Chaves LG, Mendes PNR, Brito RR, Botelho RBA. O Programa Nacional de Alimentação Escolar como promotor de hábitos alimentares regionais. Rev Nutr. 2009; 22(6):857-66. doi: 10.1590/S1415-52 732009000600007

Gabriel CG, Costa LCF, Calvo MCM, Vasconcelos FAG. Planejamento de cardápios para escolas pú blicas municipais: reflexão e ilustração desse pro cesso em duas capitais brasileiras. Rev Nutr. 2012; 25(3):363-72. doi: 10.1590/S1415-527320120003 00006

Paiva JB, Freitas MCS, Santos LAS. Hábitos ali mentares regionais no Programa Nacional de Ali mentação Escolar: um estudo qualitativo em um município do sertão da Bahia, Brasil. Rev Nutr. 2012; 25(2):191-202. doi: 10.1590/S1415-52732012 000200002

Sturion GL, Silva MV, Ometto AMH, Furtuoso MCO, Pipitone MAP. Conditioning factors of students participation in the Brazilian school meal program. Rev Nutr. 2005; 18(2):167-81. doi: 10.1590/S1415- 52732005000200001

Bartlett JE, Kotrlik JW, Higgins C. Organizational research: Determining appropriate sample size for survey research. Inf Technol Learn Perform J. 2001; 19(1):43-50.

Cochran WG. Sampling techniques. 3nd ed. New York: John Wiley & Sons; 1997.

Krejcie RV, Morgan DWE. Determining sample size for research activities. Educ Psychol Measurement. 1970; 30:607-10.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pes quisa de orçamentos familiares 2008-2009: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil. Rio de Ja neiro: IBGE; 2011.

Abreu ES, Spinelli MGN, Sousa Pinto AM. Gestão de unidades de alimentação e nutrição: um modo de fazer. 3ª ed. São Paulo: Metha; 2007.

Lawless HT, Heymann H. Sensory evaluation of food: Principles and practices: Acceptance and preference testing. Maryland: Aspen publishers; 1999.

da Cunha DT, Botelho RBA, de Brito RR, Pineli LLO, Stedefeldt E. Métodos para aplicar las pruebas de aceptación para la alimentación escolar: validación de la tarjeta lúdica. Rev Chil Nutr. 2013; 40(4):357-63. doi: 10.4067/S0717-75182013000400005

Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes applications in dietary assessment. Washington (DC): National Academy Press; 2001.

Statistical Package for Social Sciences version 15.0, Chicago: SPSS; 2006.

Neitzke L, Molina MDB, Salaroli LB. Adequação nu tricional da alimentação escolar em município ru ral - Espírito Santo, Brasil. Nutrire. 2012; 37(1):1-12. doi: 10.4322/nutrire.2012.001

Milagres RCRM, Nunes LC, Sant’Ana HMP. A defi ciência de vitamina A em crianças no Brasil e no mundo. Ciênc Saúde Colet. 2007; 5(12):1253-66.

Freitas MCS, Minayo MCS, Ramos LB, Fontes GV, Santos LA, De Souza EC, et al. Escola: lugar de estu dar e de comer. Ciênc Saúde Colet. 2013; 18(4): 979-85. doi: 10.1590/S1413-81232013000400 010

Stone H, Sidel JL. Test strategy and design of experiments: Sensory evaluation practices. Oxford: Elsevier Academic Press; 2004. p.99-137.

Jordana J. Traditional foods: Challenges facing the European food industry. Food Res Int. 2000; 33(3-4):147-52.

Kroon PA, D’Antuono LF. Traditional foods: from culture, ecology and diversity, to human health and potential for exploitation. J Sci Food Agric. 2013; 93(14):3403-5.

L’ Abbate S. As políticas de alimentação e nutrição no Brasil: II a partir dos anos setentas. Rev Nutr. 1989; 2(1):7-54. doi: 10.1590/S1415-527320030 00400002

Câmara Interministerial de Segurança Alimentar e Nutricional. Plano Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional: 2012/2015. Brasília: CAISAN; 2011 [acesso 2014 maio 23]. Disponível em: .

Levy RB, Claro RM, Mondini L, Sichieri R, Monteiro CA. Regional and socioeconomic distribution of household food availability in Brazil, in 2008-2009. Rev Saúde Pública. 2012; 46(1):1-9. doi: 10.1590/S0 034-89102011005000088

Teo CRPA, Correa EM, Gallina LS, Fransozi C. Pro grama nacional de alimentação escolar: adesão, aceitação e condições de distribuição de alimen tação na escola. Nutrire. 2009; 34(2):165-85.

Muniz VM, Carvalho AT. O Programa Nacional de Alimentação Escolar em município do estado da Paraíba: um estudo sob o olhar dos beneficiários do Programa. Rev Nutr. 2007; 20(3):285-96. doi: 10.1590/S1415-52732007000300007

Meiselman HL, Schutz HG. History of food acceptance research in the US Army. Appetite. 2003; 40(3):199-216.

Downloads

Published

2023-04-14

How to Cite

Thimoteo DA CUNHA, D. ., Ventura Barbosa GONÇALVES, H. ., Andrade DE LIMA, A. F. ., MARTINS, P. A., DE ROSSO, V. V. ., & STEDEFELDT, E. (2023). Regional food dishes in the Brazilian National School Food Program: Acceptability and nutritional composition. Brazilian Journal of Nutrition, 27(4). Retrieved from https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/8330

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE