Organic food-related educational actions developed by dieticians in Brazilian municipal schools

Authors

  • Tayse Valdira VIEIRA Universidade Federal de Santa Catarina
  • Arlete Catarina Tittoni CORSO Universidade Federal de Santa Catarina
  • David Alejandro GONZÁLEZ-CHICA Universidade Federal de Santa Catarina

Keywords:

School feeding, Food organic, Food and nutrition education, Dietician

Abstract

Objective
This study describes educational actions concerning organic foods conducted in Brazilian public schools and investigates how these actions are associated with the weekly workload and duration of employment of the dietician responsible for school meals.

Methods
In 2012 this cross-sectional, census-type study used an electronic questionnaire to collect data from dieticians or others responsible for school meals in all 5,565 Brazilian municipalities. The software Stata 11.0 was used for the statistical analyses.

Results
Although all Brazilian municipalities were contacted, 93.1% (n=5,184) replied. Of these, 94.2% had dieticians in charge of the school meals. Organic food-related educational actions were provided in the schools of 37.9% of the municipalities. The main actions were school gardening (67.1%) and development of educational material (50.7%). Having a dietician responsible for school meals was not associated with the existence of educational actions at school (p=0.372). However, municipalities with dieticians in charge of school meals for at least twelve months were 22.0% and 20.0%, respectively, more likely to provide educational actions at school and
include the subject ‘organic foods’ in the municipal school curriculum (p<0.05 for both). Dieticians’ weekly work hours was directly related to the performance of school gardening-related activities (p=0.016).

Conclusion
The percentage of Brazilian municipalities that provide organic food-related educational actions at school is low. Additionally, the availability of such actions relates to the dietician’s duration of employment and weekly work hours.

References

Santos LMP, Santos SMC, Santana LAA, Henrique FCS, Mazza RPD, Santos LAS, et al. Avaliação de políticas públicas de segurança alimentar e combate à fome no período 1995-2002: 4. Programa Nacional de Alimentação Escolar. Cad Saúde Pública. 2007; 23(11):2681-93. doi: 10.1590/S0102-311X2007001100016

Brasil. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Alimentação escolar [Apresentação]. Brasília: FNDE; 2013 [acesso 2013 maio 27]. Disponível em: <http://www.fnde.gov.br/programas/alimentacaoescolar/alimentacao-escolar-apresentacao>.

Brasil. Ministério da Educação. Lei nº 11.947, de 16 de julho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica. Brasília: MEC; 2012 [acesso 2012 nov 3]. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2009/lei/l11947.htm>.

Brasil. Resolução FNDE/CD nº 26, de 17 de junho de 2013. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básicano Programa Nacional de Alimentação Escolar - PNAE. Brasília: MEC; 2013 [acesso 2013 jun 17]. Disponível em: <http://www.fnde.gov.br/fnde/legislacao/resolucoes/item/4620-resolu%C3%A7%C3%A3o-cd-fnde-n%C2%BA-26,-de17-de-junho-de-2013>.

Peres F, Moreira JC, Dubois GS. Agrotóxicos, saúde e ambiente: uma introdução ao tema. In: Peres, F. É veneno ou é remédio? Agrotóxicos, saúde e ambiente. Rio de Janeiro: Fiocruz; 2003. p.21-47.

Brasil. Ministério da Saúde. Manual de vigilância da saúde de populações expostas a agrotóxicos. Brasília: Organização Pan-Americana da Saúde; 1997.

Faria NMX, Fassa AG, Fachinni LA. Intoxicação por agrotóxicos no Brasil: os sistemas oficiais de informação e desafios para realização de estudos epidemiológicos. Ciênc Saúde Colet. 2007; 12(1):25-38. doi: 10.1590/S1413-81232007000100008

Sarcinelli PN. Exposição de crianças e adolescentes a agrotóxicos. In: Peres F. É veneno ou é remédio? Agrotóxicos, saúde e ambiente. Rio de Janeiro: Fiocruz; 2003. p.43-58.

Silva APF, Sousa AA. Alimentos orgânicos da agricultura familiar no Programa Nacional de alimentação Escolar do Estado de Santa Catarina, Brasil. Rev Nutr. 2013; 26(6):701-14. doi: 10.1590/S1415-52732013000600009

Conselho Federal de Nutricionista. Resolução CFN nº 465/2010. Dispõe sobre as atribuições do nutricionista, estabelece parâmetros numéricos mínimos de referência no âmbito do Programa de Alimentação Escolar e dá outras providências. Diário Oficial da União. 2012 [acesso 2012 ago 23]. Disponível em: <http://www.cfn.org.br/novosite/arquivos/Resol-CFN-465-atribuicao-nutricionista-PAE.pdf>.

Mello AL, Vidal Júnior PO, Sampaio LR, Santos LAS, Freitas MCS, Fontes GAV. Perfil do nutricionista do programa nacional de alimentação escolar na região Nordeste do Brasil. Rev Nutr. 2012; 25(1):119-32. doi: 10.1590/S1415-5273201200 0100011

Sidaner E, Balaban D, Burlandy L. The Brazilian school feeding programme: An example of an integrated programme in support of food and nutrition security. Public Health Nutr. 2012; 16(6):989-94. doi 10.1017/S1368980012005101

Brasil. Resolução FNDE/CD nº 38, 16 de julho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE). Brasília: Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação; 2009 [acesso 2014 abr 16]. Disponível em: <http://www.fnde.gov.br/fnde/legislacao/resolucoes/item/3341-resolu%C3%A7%C3%A3o-cd-fnde-n%C2%BA-38-de-16-de-julho-de-2009>.

Cunha E, Sousa AA, Machado NMV. A alimentação orgânica e as ações educativas na escola: diagnóstico para a educação em saúde e nutrição. Ciênc Saúde Colet. 15(1):39-49.

Chaves LG, Santana TCM, Gabriel CG, Vasconcelos FAG. Reflexões sobre a atuação do nutricionista no Programa Nacional de Alimentação Escolar no Brasil. Ciênc Saúde Colet. 2013; 18(4):917-26. doi: 10.1590/S1413-81232013000400003

Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. Projeto educando com a horta escolar. Brasília: FNDE; 2010 [acesso 2012 dez 18]. Disponível em: .

Morgan PJ, Warren JM, Lubans DR, Saunders KL, Quick GI, Collins CE. The impact of nutrition education with and without a school garden on knowledge, vegetable intake and preferences and quality of school life among primary-school students. Public Health Nutr. 2010; 13(11):1931-40. doi: 10.1017/S1368980010000959

Morgado FS. A horta escolar na educação ambiental e alimentar: experiência do projeto Horta Viva nas escolas municipais de Florianópolis. Extensio. 2008 [acesso 2013 maio 27]; 5(6):1-10. Disponível em: <http://www.periodicos.ufsc.br/index.php/extensio/article/view/9531/8950>.

Santa Catarina. Conselho Regional de Nutricionistas. Manual de responsabilidade técnica. Florianopolis: CRN; 2011 [acesso 2013 maio 28]. Disponível em: <http://www.crn10.org.br/images/manual-deresponsabilidade-tecnica-crn10.pdf>.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa nacional por amostra de domicílios: segurança alimentar 2004-2009. Rio de Janeiro: IBGE; 2010 [acesso 2013 maio 27]. Disponível em: <http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/seguranca_alimentar_2004_2009/pnadalimentar.pdf>.

Brasil. Ministério da Educação. Plataforma E-mec. Brasilia: MEC; 2013 [acesso 2013 maio 27]. Disponível em: <http://emec.mec.gov.br/>.

Downloads

Published

2023-04-14

How to Cite

Valdira VIEIRA, T. ., Tittoni CORSO, A. C. ., & GONZÁLEZ-CHICA, D. A. (2023). Organic food-related educational actions developed by dieticians in Brazilian municipal schools. Brazilian Journal of Nutrition, 27(5). Retrieved from https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/8343

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE