Food guide pyramid for young children 2 to 3 years old

Authors

  • Sonia Tucunduva PHILIPPI Universidade de São Paulo
  • Ana Teresa Rodrigues CRUZ Universidade de São Paulo
  • Ana Carolina Almada COLUCCI Universidade de São Paulo

Keywords:

child, diet, food habits, food guide pyramid

Abstract

The objective of this paper was to develop a Food Guide Pyramid for young children 2 to 3 years old, aiming to promote nutritional orientation and healthful food habits. The Food Guide Pyramid was based on a standard diet (1300kcal) with six meals, which was calculated in accordance with the recommendations for this age group. The portions and food equivalents were established according to the total amount of energy of each food, using the “Virtual Nutri” software. The distribution of macronutrients in relation to the total caloric value was evaluated and the following results were found: 15% for proteins, 59% for carbohydrates and 26% for lipids. The values of total iron and bioavailable iron were also calculated. The foods are distributed in eight groups: rice, bread, pasta, potato, cassava (5 portions), vegetables (3 portions), fruits (3 portions), meat and eggs (2 portions), milk, cheese and yogurt (3 portions), beans (1 portion), oils and fats (1 portion) and sugar and sweets (1 portion). The Food Guide Pyramid is an important instrument for nutritional orientation, serving as a guide to establish a healthful diet for children 2 to 3 years old.

References

Monteiro CA, et al. Evolução da desnutrição infantil. In: Monteiro CA, organizador. Velhos e novos males da saúde no Brasil. São Paulo: Hucitec; 1995. p.93-114.

Bartrina JA. Nutrición en la edad evolutiva. In: Serra Majem L, Bartrina JA, Verdú JM. Nutrición y salud pública: métodos, bases científicas y aplicaciones. Madrid: Masson; 1995. p.90-106.

Alviña M. Alimentación del preescolar y escolar menor. In: Ruz OM, et al. editores. Nutrición y salud. Santiago: Universidad de Chile; 1996. p.201-11.

Ctenas MLB, Vitolo MR. Crescendo com saúde: o guia de crescimento da criança. São Paulo: C2 Editora e Consultoria em Nutrição; 1999.

United States Department of Agriculture. Tips for using the food guide pyramid for young children 2 to 6 years old [serial online] 1999. [cited 2000 jun 26]. Available from: URL: http://www.usda.gov/cnpp/KidsPyra/PyrBook.pdf

Philippi ST, Colucci ACA, Cruz ATR, Ferreira MN, Coutinho RLR. Alimentação saudável na infância e na adolescência. In: Curso de atualização em alimentação e nutrição para professores da rede pública de ensino, 2000; Piracibaca. Piracicaba: Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; 2000. p.46-60.

Saúde Brasil. Nutrição pré-escolar & escolar [vídeo cassete]. São Paulo: Aguilla; 1999. 28 min.

Philippi ST, Ribeiro LC, Latterza AR, Cruz ATR. Pirâmide alimentar adaptada: guia para escolha dos alimentos. Rev Nutr 1999a; 12(1):65-80.

Peña M, Molina V. Guias alimentarias y promoción de la salud en América Latina. Washington (DC): Organización Panamericana de la Salud; 1998.

Philippi ST, Fisberg RM, Cruz ATR, Colucci ACA. Pirâmide alimentar infantil. In: Anais do 5º Congresso Nacional da Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição, 1999; São Paulo. São Paulo: Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição;1999b. p.186.

Philippi ST, Fisberg RM, Latterza AR, Cruz ATR, Colucci ACA, Fisberg M. Pirâmide alimentar infantil. In: Anais da 1ª Semana Acadêmica de Ciência e Cultura da Faculdade de Saúde Pública – USP, 1999; São Paulo. São Paulo: Faculdade de Saúde Pública – USP; 1999c. p.57.

Philippi ST. Guia alimentar para o ano 2000. In: De Angelis RC. Fome oculta: impacto para a população do Brasil. São Paulo: Atheneu; 1999d. p.160-76.

Philippi ST, Fisberg RM, Latterza AR, Cruz ATR, Colucci ACA, Fisberg M. Pirâmide alimentar infantil. In: Anais da 36ª Reunião da Sociedade Latino Americana de Investigação Pediátrica, 12ª Reunião da Sociedade Latino Americana de Endocrinologia Pediátrica, 2ª Reunião da Associação Latino Americana de Nefrologia Pediátrica, 1998; São Pedro. São Pedro: SLAIP; 1998. p.64.

National Research Council (USA). Recommended dietary allowances. 10th ed. Washington (DC): National Academy Press; 1989.

Philippi ST, Szarfarc SC, Latterza AR. Virtual Nutri [programa de computador]. Versão 1.0 for Windows. São Paulo: Departamento de Nutrição da Faculdade de Saúde Pública/USP; 1996.

Monsen ER, Balintfy JL. Calculating dietary iron bioavailability refinement and computerization. J Am Diet Assoc 1982; 80(4): 307-11.

Colucci ACA, Fisberg RM, Philippi ST. Avaliação dos níveis de ferro total e biodisponível na pirâmide alimentar. In: Anais da 51º Reunião Anual da Sociedade Brasileira para o Progresso da Ciência – SBPC; 1999; Porto Alegre. Porto Alegre: Sociedade Brasileira para o Progresso da Ciência; 1999.

Peña M. Guias de Alimentación en América Latina. In: 1º Workshop Instituto Danone. Alimentação equilibrada para a população brasileira, 1998, Florianópolis. Florianópolis: Instituto Danone; 1998. p.31-43.

Yañez ER, Olivares SC, Torres LI, Guevara MN. Validación de las guías y la pirámide alimentaria en escolares de 5º a 8º básico. Rev Chil Nutr 2000; 27(3): 358-67.

Monte CMG, Giugliani ERJ, Carvalho MFCC, Philippi ST, Albuquerque ZPA. Guia alimentar para crianças menores de dois anos. Brasília: Ministério da Saúde; 2002.

Published

2003-03-25

How to Cite

Tucunduva PHILIPPI, S. ., Rodrigues CRUZ, A. T., & Almada COLUCCI, A. C. (2003). Food guide pyramid for young children 2 to 3 years old. Brazilian Journal of Nutrition, 16(1). Retrieved from https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/9113

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE