Media and subjectivity: impact on female feeding behavior

Authors

  • Angela ANDRADE Universidade Federal do Ceará
  • Maria Lúcia Magalhães BOSI Universidade Federal do Rio de Janeiro

Keywords:

feed, nutrition, feeding behavior, public health, feeding behavior disorders

Abstract

This essay analyzes some of the by-products of the process of globalization, such as the massification and the importation of hegemonic cultural models, which strip man of the feeling of belonging to human groups and invade his symbolic universe. This condition expropriates the cultural point of reference that forms the basis and structures the human psyche, causing generalized distress. This fracture dislocates the human identity and sustains some modern and emerging diseases, such as feeding behavior disorders. This problem is expressed in the area of Public Health as a silent and symbolic epidemic at the turn of the millennium.

References

ANDRADE A.C. Doutor, minha filha parou de comer! Aspectos psicopatológicos dos distúrbios alimentares. Desafios para a prática clínica da nutrição. In: JORNADA DE NUTRIÇÃO DA UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE, 7., 1998, Rio de Janeiro. Comunicação Oral. Rio de Janeiro, 1998. 15p. (Mimeografado).

ANDRADE, A.C., BOSI, M.L.M. Distúrbios alimentares en el Tercer Mundo: una realidad emergente en el panorama de la Salud Pública en Brasil. In: CONFERENCE OF THE INTERNATIONAL ASSOCIATION OF HEALTH POLICY, 10., 1998, Perugia, Italia. Proceedings… Perurgia, Itália, 1998. p.1.

ANDRADE, A.C., COSTA, A.C. Transtornos alimentares e obesidade e o uso deliberado de anorexígenos: uma realidade social oculta na Saúde Pública do Brasil. Fortaleza, 1999. Mestrado (Saúde Pública). Universidade Federal do Ceará, 1999. (Mimeografado).

AZEVEDO, A.M.C. Programa de Transtornos Alimentares do Departamento de Psiquiatria e Psicologia Médica UNIFESP/EPM [online]. São Paulo, 1996. Disponível na Internet: . Acesso em: 6 mar. 1997.

AZEVEDO, A.M.C., MORGAN, C.M. Notas sobre a oitava Conferência em Transtornos Alimentares - New York [online]. São Paulo, 1998a. Disponível na Internet: . Acesso em: 6 out. 1998.

AZEVEDO, A.M.C., MORGAN, C.M. Aspectos Socioculturais dos Transtornos Alimentares - New York [online]. São Paulo, 1998b. Disponível na Internet: . Acesso em: 6 out. 1998.

BOURDIEU, P. Sobre a televisão: seguido de: a influência do jornalismo e os jogos olímpicos. Rio de Janeiro : Zahar, 1997. 143p.

BUCKROYD, J. Anorexia e bulimia. São Paulo : Ágora, 2000. 136p.

BOSI, M.L.M. Transtornos do comportamento alimentar: uma questão para a Saúde Pública? Rio de Janeiro : Nesc/UFRJ. 1998. (Mimeografado).

CARVALHO, A.M.P. O Processo de globalização e seus rebatimentos no Estado. In: I CONGRESSO DE ASSISTÊNCIA SOCIAL DA AMAZÔNIA, 1997, Belém, PA. Comunicação Oral. Belém, PA 1997. 21p. (Mimeografado).

CENTRO Brasileiro de Informação sobre Drogas Psicotrópicas. Boletim Informativo São Paulo, 32, 1998.

CORDÁS, T.A., COBELO, A., FLEITLICH, B., GUIMARÃES, D.S.B., SCHOMER, E. Anorexia e bulimia: o que são? Como ajudar? Um guia de orientação para pais e familiares. Porto Alegre : ArtMed, 1998. 59p.

COSTA, J.F. O Humanismo ameaçado. Jornal do Brasil. Rio de Janeiro, caderno B, 24 jan. 1999. p.1.

FAIRBURN, C.G., WELCH, S.L., DOLL, H.A., DAVIES, B.A., O’CONNOR, M.E. Risk factors for bulimia nervosa. Arch Gen Psychiatry, Oxford, v.54, p.509, 1997.

FAIRBURN, C.G., ZAFRA, C., BONECA, H.A., WELCH, S.L. Risk factors for anorexia nervosa: three integrated case-control comparisons. Arch Gen Psychiatry, Oxford, v.56, p.468, 1999.

GUATTARI, F. As três ecologias. São Paulo : Papirus, 1990. 56p.

GIDDENS. A. As conseqüências da modernidade. São Paulo : Unesp, 1991. 177p.

HALL, S. A identidade cultural na pós-modernidade. Rio de janeiro : DP&A, 2000. 102p.

HERCOVICI, C.R., BAY, L. Anorexia nervosa e bulimia. Porto Alegre : Artes Médicas, 1997. 184p.

HERCOVICI, C.R. A escravidão das dietas. Porto Alegre: Artes Médicas, 1997. 181p.

KUTSCKA, H.J. O consumo do belo. In: CORDÁS, T.A. Fome de cão. Quando o medo de ficar gordo vira doença: anorexia, bulimia e obesidade. São Paulo : Maltese, 1993. p.103-110.

MINERBO, M., KHOURI, M.G., AJZENBERG, R., GRUNBERG, S. Beleza feminina: um tema da clínica contemporânea. Revista Brasileira de Psicanálise, São Paulo, v.31, n.3, p.809, 1997.

NUNES, M.A.A. Prevalência de comportamentos alimentares anormais e práticas inadequadas de controle de peso em mulheres de 12 a 29 anos em Porto Alegre. Porto Alegre, 1997. 102p. Dissertação (Mestrado em Epidemiologia) - Faculdade de Medicina, Universidade Federal de Pelotas, 1997.

NUNES, M.A.A., RAMOS, D.C. Anorexia nervosa: classificação diagnóstica e quadro clínico. In: NUNES, M.A.A., APPOLINÁRIO, J.C., ABUCHAIM, A.L.G., COUTINHO, W. Transtornos alimentares e obesidade. Porto Alegre : ArtMed, 1998. p.21-30.

PESQUISA NACIONAL POR AMOSTRA DE DOMICÍLIOS, 1997. Brasília: IBGE. Disponível na Internet: . Acesso em: 6 ago. 1998.

RATTNER, H. Globalização: em direção a “um mundo só?” In: BOLETIM do Programa Nacional LEAD - Liderança para o Meio Ambiente e Desenvolvimento Sustentável. São Paulo : [s.n.], 1995. (28p). (Mimeografado).

RIGOTTO, R.M. Saúde dos trabalhadores e meio ambiente em tempos de globalização e reestruturação produtiva. Fortaleza, 1998. 21p. Mestrado (Saúde Pública) - Universidade Federal do Ceará, 1998.

ROBELL, S. A mulher escondida: a anorexia nervosa em nossa cultura. São Paulo : Summus, 1997. 141p.

SOCIEDADE BRASILEIRA DE PSIQUIATRIA CLÍNICA. Programa de educação sanitária: transtornos alimentares. São Paulo, 1993. 18p.

SOCIEDADE BRASILEIRA DE CIRURGIA PLÁSTICA. Números da Cirurgia Plástica no Brasil. São Paulo, 1999. s/p. (Mimeografado).

STRASBURGER, V.C. Os adolescentes e a mídia: impacto psicológico. Porto Alegre : Artmed, 1999. 157p.

SWIFT, R. Abaixo as dietas. Rio de Janeiro : Bertrand Brasil, 1997. 321p.

WOLF, N. O mito da beleza: como as imagens de beleza são usadas contra as mulheres. Rio de Janeiro : Rocco, 1992. 439p.

Published

2003-03-25

How to Cite

ANDRADE, A., & Magalhães BOSI, M. L. . (2003). Media and subjectivity: impact on female feeding behavior. Brazilian Journal of Nutrition, 16(1). Retrieved from https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/9123