The indiscriminate use of weight control diets and the development of eating disorders

Authors

  • Silvana SOUTO Universidade Federal do Ceará
  • Júlia Sursis Nobre FERRO-BUCHER Universidade Federal do Ceará

Keywords:

diet, food and nutrition education, eating disorders

Abstract

Objective
This study discusses the indiscriminate use of weight control diets, taking into account the various levels of incentives for practices to reach the body weight proclaimed as ideal by the mass media.

Méthods
A qualitative methodological approach was adopted to identify the motives and incentives for inadequate weight control practices through the narratives of women with eating disorders in the Municipality of Fortaleza, Ceará, Brazil, to understand the meaning of these experiences in the emergence of eating disorders. Seven individual interviews were carried out, analysing how the current psycho-social standard related to weight and body shape interferes in women’s thinking, influencing the adoption of abnormal eating behaviour and inadequate weight control practices.

Results
The discourse shows the history and/or feeling about overweight/obesity, body dissatisfaction, diets that were unsupervised by professionals and a morbid fear of putting on weight.

Conclusion
This study’s results reinforce the need for reflection on the value given to the ideal of beauty passed on by the media and its influence on eating habits, which may lead to eating disorders. 

References

Lawrence M. A experiência anoréxica. São Paulo: Summus Editorial; 1991.

Santacruz H. Anorexia y bulimia: conflitos con el cuerpo. Acta Méd Colomb. 1997; 22(3):105-10.

Alvarenga MS. Anorexia nervosa e bulimia nervosa: aspectos nutricionais [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo; 1997.

Castillo MCC, Acharán X, Alvarez P, Bustos MCP. Apetito y nutrición. Rev Chil Pediatr. 1990; 61(6):346-53.

Dallerra S, Sorrentino N. A psicodieta: por que comemos, por que engordamos, como parar. São Paulo: Paulus; 1997.

Souto SG. Vivências e significados dos transtornos alimentares através da narrativa de mulheres [dissertação]. Fortaleza: Universidade Federal do Ceará; 2002.

Classificação de Transtornos Mentais e de Comportamento da CID-10: Descrições clínicas e diretrizes diagnosticas. Centro Coordenação da Organização Mundial de Saúde. Porto Alegre: Artes Médicas; 1993.

Astudillo RB. Transtornos del hábito del comer en adolescentes: aspectos clínicos y epidemiológicos. Rev Méd Chile. 1998; 126(9):1085-92.

Morgan CM, Azevedo AMC. Aspectos sócio-culturais dos transtornos alimentares. Psychiatry on line Brazil. 1998; 3(2):1-8.

Patton GC, Selzer R, Coffey C, Carlin JB, Wolfe R. Onset of adolescent eating disorders: population based cohort study over 3 year. BMJ. 1999; 20(318):765-8.

Herscovici CR. A Escravidão das dietas: um guia para reconhecer e enfrentar os transtornos alimentares. Porto Alegre: Artes Médicas; 1997.

Bagattini CM. Transtornos severos de la alimentación: anorexia nerviosa e bulimia. Rev Psiquiatr Urug. 1998; 62(2):1-42.

Iiabaca PT. Anorexia nerviosa y bulimia nerviosa: clínica y epidemiologia de 90 casos. Rev Psiquiatr Clín. 1996; 33(1/2):17-32.

Fleitlich BW. O papel da imagem corporal e o risco de transtornos alimentares. Pediatr Mod. 1997; 33(1/2):56- 62.

Basaguren E, Guimón J. Factores sociales en las perturbaciones de la propria imagem. Rev Electr Psiquiatr. 1997; 1(3):1-12.

Cordás TA, Segal A. Bulimia nervosa I: aspectos clínicos. J Bras Psiquiatr. 1995; 44(1):S20-4.

Abuchaim ALG. Aspectos históricos da anorexia nervosa e da bulimia nervosa. In: Nunes MAA, Apolinário JC, Abuchaim ALG, Coutinho W. Transtornos alimentares e obesidade. Porto Alegre: Artes Médicas; 1998.

Cordás TA, Cobelo A, Fleitlich B, Guimarães DSB, Schomer E. Anorexia e bulimia: o que são? Como ajudar? Um guia de orientação para pais e familiares. Porto Alegre: Artes Médicas; 1998.

Jackson E. Alimento e transformação: imagens e simbolismo da alimentação. São Paulo: Paulus; 1999.

Robell S. A mulher escondida: a anorexia nervosa em nossa cultura. São Paulo: Summus; 1997.

Wolf N. O mito da beleza: como as imagens de beleza são usadas contra as mulheres. Rio de Janeiro: Rocco; 1992.

Ogden J. A vez do gordo? Desfazendo o mito da dieta. Rio de Janeiro: Imago; 1996.

Buckroyd J. Anorexia e bulimia: esclarecendo suas dúvidas. São Paulo: Agora; 2000.

Minayo MCS, Deslandes SF, Cruz Neto O, Gomes R. Pesquisa social: teoria, método e criatividade. 16. ed. Petrópolis: Vozes; 1994.

Minayo MCS. O desafio do conhecimento: pesquisa qualitativa em saúde. 4. ed. São Paulo: Hucitec; 1996.

Fairburn CG, Welch SL, Doll HA, Davies BA, O’Connor ME. Risk factors for bulimia nervosa: a community-based, case-control study. Arch Gen Psychiatry. 1997; 54(6):509-17.

Fischer BB, Bernet R, Sieber M, Schmid J, Buddeberg C. Epidemiology of eating behaviour and weight distribution in 14 to 19 years old Swiss students. Acta Psychiatrica Scand. 1996; 93(4):296-304.

Cordás TA, Vallim Jr A, Halpern A, Kaufman A, Araújo BC, Assumpção Jr KB. Fome de cão: quando o medo de ficar gordo vira doença - anorexia, bulimia, obesidade. São Paulo: Maltese; 1993.

Hirschmann JR, Munter C. Adeus às dietas: como superar a compulsão alimentar num mundo cheio de comida. 2. ed. São Paulo: Saraiva; 1992.

Malysse S. Em busca do corpo ideal. Sexualidade, Gênero e Sociedade. 1998; Especial (7/8):12-17.

Gaiguer CR. Reflexões da imagem corporal e da obesidade através do estudo de um caso clínico [monografia]. São Paulo: Universidade de São Paulo; 1997.

Tannenhaus N. Distúrbios alimentares: como tratar e evitar. Rio de Janeiro: Ediouro; 1994.

Field AE, Camargo Jr CA, Taylor CB, Berkey CS, Colditz GA. Relation of peer and media influences to the development of purging behaviors among preadolescent and adolescent girls. Arch Pediatr Adolesc Méd. 1999; 153(11):1184-9.

Published

2023-09-18

How to Cite

SOUTO, S. ., & Sursis Nobre FERRO-BUCHER, J. (2023). The indiscriminate use of weight control diets and the development of eating disorders. Brazilian Journal of Nutrition, 19(6). Retrieved from https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/9730

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE