Modeling of Food and Nutrition Surveillance in Primary Health Care

Autores/as

  • Santuzza Arreguy Silva VITORINO Fundação Oswaldo Cruz
  • Marly Marques da CRUZ Fundação Oswaldo Cruz
  • Denise Cavalcante de BARROS Fundação Oswaldo Cruz

Palabras clave:

Health planning, Models theoretical, Monitoring, Nutritional surveillance, Primary health care

Resumen

Objective
To describe the modeling stages of food and nutrition surveillance in the Primary Health Care of the Unified Health Care System, considering its activities, objectives, and goals.

Methods
Document analysis and semi-structured interviews were used for identifying the components, describe the intervention, and identify potential assessment users.

Results
The results include identification of the objectives and goals of the intervention, the required inputs, activities, and expected effects. The intervention was then modeled based on these data. The use of the theoretical logic model optimizes times, resources, definition of the indicators that require monitoring, and the aspects that require assessment, identifying more clearly the contribution of the intervention to the results.

Conclusion
Modeling enabled the description of food and nutrition surveillance based on its components and may guide the development of viable plans to monitor food and nutrition surveillance actions so that modeling can be established as a local intersectoral planning instrument. 

Citas

Paim JS. A Constituição cidadã e os 25 anos do Sistema Único de Saúde (SUS). Cad Saúde Pública. 2. Vasconcelos FAG. Josué de Castro e a Geografia da Fome no Brasil. Cad Saúde Pública. 2008;24(11):2710-7.

Viana ALA, Heimann LS, Lima LD, Oliveira RG, Rodrigues SH. Mudanças Significativas no processo de descentralização do sistema de saúde no Brasil. Cad Saúde Pública. 2002;18(Supl.):139-51.

Hartz ZMA, Contandriopoulos AP. Integralidade da atenção e integração de serviços de saúde: desafios para avaliar a implantação de um “sistema sem muros”. Cad Saúde Pública. 2004;20(Supl.2):S331-6.

Buss PM, Pellegrini Filho A. A saúde e seus determinantes sociais. Physis. 2007;17(1):77-93.

Arreaza ALV, Moraes JC. Contribuição teórico-conceitual para a pesquisa avaliativa no contexto de vigilância da saúde. Ciênc Saúde Coletiva. 2010;15(5):2627-38.

Jaime PC, Silva ACFS, Lima MC, Bortolini GA. Ações de alimentação e nutrição na atenção básica: a experiência de organização no Governo Brasileiro. Rev Nutr. 2011;24(6):809-24. https://doi.org/10.1590/S1415-52732011000600002

Recine E, Vasconcellos AB. Políticas nacionais e o campo da Alimentação e Nutrição em Saúde Coletiva: cenário atual. Ciênc Saúde Coletiva. 2011;16(1):73-9.

Coutinho JG, Cardoso AJC, Toral N, Silva ACF, Ubarana JA, Aquino KKNC, et al. A organização da Vigilância Alimentar e Nutricional no Sistema Único de Saúde: histórico e desafios atuais. Rev Bras Epidemiol. 2009;12(4):688-99.

Engstrom EM, Castro IRR. Monitoramento em nutrição e saúde: articulação da informação com a ação. Saúde Rev. 2004;6(13):45-52.

Jerome NW, Ricci, Judith A. Food and nutrition surveillance: An international overview. Am J Clin Nutr. 1997;65(Supl.1):1198s-2002s.

Ashworth A, Shrimpton R, Jamil K. Growth monitoring and promotion: Review of evidence of impact. Matern Child Nutr. 2008;4(Suppl.1):86-117.

Rolim MD, Lima SML, Barros DC, Andrade CLT. Avaliação do SISVAN na gestão de ações de alimentação e nutrição em Minas Gerais, Brasil. Ciênc Saúde Coletiva. 2015;20(8):2359-69.

Bagni UV, Barros DC. Capacitação em antropometria como base para o fortalecimento do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional no Brasil. Rev Nutr. 2012;25(3):393-402. https://doi.org/10.1590/S1415-52732012000300009

Santana LAA, Santos SMC. Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional na implementação do programa Leite é Saúde: avaliação em municípios baianos. Rev Nutr. 2004;17(3):283-90. https://doi.org/10.1590/S1415-52732004000300001

Damé PKV, Pedroso MRO, Marinho CL, Gonçalves VM, Duncan BB, Fisher PD, et al. Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional (Sisvan) em crianças do Rio Grande do Sul, Brasil: cobertura, estado nutricional e confiabilidade dos dados. Cad Saúde Pública. 2011;27(11):2155-65.

Lima MAA, Oliveira MAA, Ferreira HS. Confiabilidade dos dados antropométricos obtidos em crianças atendidas na Rede Básica de Saúde de Alagoas. Rev Bras Epidemiol. 2010;13(1):69-82.

Niquini RP, Bittencourt SA, Lacerda EMA, Saunders C, Leal MC. Avaliação da estrutura de sete unidades de saúde da família para a oferta da assistência nutricional no pré-natal no município do Rio de Janeiro, Brasil. Rev Bras Saúde Mater Infant. 2010;10:s61-8.

Junqueira TS, Cotta RMM, Gomes RC, Silveira SFR, Siqueira-Batista R, Pinheiro TMM, et al. As relações laborais no âmbito da municipalização da gestão em saúde e os dilemas da relação expansão/precarização do trabalho no contexto do SUS. Cad Saúde Pública. 2010;26(5):918-28.

Ferreira CS, Cherchiglia ML, César CC. O Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional como instrumento de monitoramento da Estratégia Nacional para Alimentação Complementar Saudável. Rev Bras Saúde Mater Infant. 2013;13(2):167-77.

Jung NM, Bairros FS, Neutzling MB. Utilização e cobertura do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional no Estado do Rio Grande do Sul, Brasil. Ciênc Saúde Coletiva. 2014;19(5):1379-88.

Enes CC, Loiola H, Oliveira MRM. Cobertura populacional do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional no Estado de São Paulo, Brasil. Ciênc Saúde Coletiva. 2014;19(5):1543-51.

der Knaap PV. Theory-Based Evaluation and Learning: Possibilities and challenges. Evaluation. 2004;10(1):16-34.

Champagne F, Brousselle A, Hartz ZMA, Contandriopoulos AP. Modelizar as intervenções. In: Brousselle A, Champagne F, Contandriopoulos AP, Hartz Z. Avaliação: conceitos e métodos. Rio de Janeiro: Fiocruz; 2011. p.61-74.

Oliveira LGD, Natal S, Felisberto E, Alves CKA, Santos EM. Modelo de avaliação do programa de controle da tuberculose. Ciênc Saúde Coletiva. 2010;15:997-1008.

Esher A, Santos EM, Azeredo TB, Luiza VL, Osoriode-Castro CGS, Oliveira MA. Logic models from an evaluability assessment of pharmaceutical services for people living with HIV/AIDS. Ciênc Saúde Coletiva. 2011;16(12):4833-44.

Oliveira JM, Castro IRR, Silva GB, Venancio SI, Saldiva SRDM. Avaliação da alimentação complementar nos dois primeiros anos de vida: proposta de indicadores e de instrumento. Cad Saúde Pública. 2015;31(2):377-94.

Sá-Silva JR, Almeida CD, Guindani JF. Pesquisa documental: pistas teóricas e metodológicas. Rev Bras História Ciênc Sociais. 2009;1(1):1-15.

Mendes EV. As redes de atenção à saúde. Ciênc Saúde Coletiva. 2010;15(5):2297-305.

Rivera FJU, Artmann E. Planejamento e gestão em saúde: histórico e tendências com base numa visão comunicativa. Ciênc Saúde Coletiva. 2010;15(5):2265-74.

Mendes EV. O cuidado das condições crônicas na Atenção Primária à Saúde: o imperativo da consolidação da Estratégia Saúde da Família. Brasília: Organização Pan-Americana da Saúde; 2012.2013;29(10):1927-36.

Descargas

Publicado

2023-03-16

Cómo citar

Arreguy Silva VITORINO, S. ., Marques da CRUZ, M., & Cavalcante de BARROS, D. (2023). Modeling of Food and Nutrition Surveillance in Primary Health Care. Revista De Nutrição, 30(1). Recuperado a partir de https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/7835

Número

Sección

ARTIGOS ORIGINAIS