The construction of scientific knowledge in Food and Nutrition: Analysis of dissertations and theses in the Brazilian post-graduation programs in Nutrition

Autores/as

  • Francisco de Assis Guedes de VASCONCELOS Universidade Federal de Santa Catarina

Palabras clave:

Education, higher, Knowledge, Nutritional Sciences

Resumen

Objective
To analyze dissertations and theses produced by graduate programs in nutrition in Brazil from 2003 to 2012. We sought to identify: a) The number of studies produced per year b) the scientific approach (quantitative, qualitative, or mixed), and c) the area of knowledge in the scientific field of nutrition.

Methods
This is a descriptive study. We investigated seven graduate programs linked to the area of nutrition of the Coordination for the Improvement of Higher Education Personnel, which had the web pages listing the studies. The analysis procedures included reading the titles, identifying the advisor’s lines of research, reading the summaries, and reading the methods section.

Results
In the study period 758 dissertations and 204 theses were defended, signifying an increase of 229.0% for the all programs. The hegemony of the quantitative approach shows the influence of the philosophical trends linked to positivism and the biological sciences, attracting interest from 92.5% of researchers. The qualitative and mixed approaches contributed only to 7.3% of the studies, expressing the influence of the social sciences and humanities and of the philosophical trends’ dialectics and phenomenology about a small group of researchers.

Conclusion
The distribution of dissertations and theses in the six areas of knowledge reaffirms the complexity, breadth, epistemological, and methodological heterogeneity; and the configuration of the field of knowledge production in food and nutrition, requiring the construction of collective political projects, seeking the interdisciplinarity of the different areas that structure the field.

Citas

Vasconcelos FAG. A ciência da nutrição em trânsito: da nutrição e dietética à nutrigenômica. Rev Nutr. 2010; 23(6):935-45. http://dx.doi.org/10.1590/ S1415-52732010000600001

Vasconcelos FAG, Calado CLA. Profissão nutri cionista: 70 anos de história no Brasil. Rev Nutr. 2011; 24(4):605-17. http://dx.doi.org/10.1590/ S1415-52732011000400009

Bosi MLM, Prado SD. Alimentação e nutrição em saúde coletiva: constituição, contornos e estatuto científico. Ciênc Saúde Colet. 2011; 16(1):7-17. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232011000 100002

Freitas MCS, Minayo MCS, Fontes GAV. Sobre o campo da alimentação e nutrição na perspectiva das teorias compreensivas. Ciênc Saúde Colet. 2011; 16(1):31-8. http://dx.doi.org/10.1590/S141 3-81232011000100008

Vasconcelos FAG, Batista Filho M. História do campo da alimentação e nutrição em saúde coletiva no Brasil. Ciênc Saúde Colet. 2011; 16(1):81-90. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-812320110 00100012

Prado SD, Bosi MLM, Carvalho MCVS, Gugelmin SA, Mattos RA, Camargo Junior KR, et al. Alimentação e nutrição como campo científico autônomo no Brasil: conceitos, domínios e projetos políticos. Rev Nutr. 2011; 24(6):927-38. http:// dx.doi.org/10.1590/S1415-52732011000600013

Kac G, Proença RPC, Prado SD. A criação da área “nutrição” na Capes. Rev Nutr. 2011; 24(6):905-16. http://dx.doi.org/101590/S1415-527320110006 00011

Olinto MTA, Lira PIC, Marchini JS, Kac G. Formação humana, pesquisa e produção científica na subárea de avaliação “nutrição” da Coordenação de Aper feiçoamento de Pessoal de Nível Superior, no Brasil, de 2007 a 2009. Rev Nutr. 2011; 24(6):917-26. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-5273201100060 0012

Kac G, Fialho E, Santos SMC, Assis AMO. Reflexões do I Fórum de Coordenadores de Programas de Pós-Graduação em Nutrição no Brasil. Rev Nutr. 2006; 19(6):785-92. http://dx.doi.org/10.1590/S1 415-52732006000600013

Kac G, Fialho E, Santos SMC. Panorama atual dos programas de pós-graduação em Nutrição no Brasil. Rev Nutr. 2006; 19(6):771-84. http://dx.doi.org/ 10.1590/S1415-52732006000600012

Vasconcelos FAG. Um perfil de Nelson Chaves e da sua contribuição à nutrição em saúde pública no Brasil. Cad Saúde Pública. 2001; 17(6):1505-18. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X200100 0600035

Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Relação de cursos recomendados e reconhecidos. Brasília: Capes, 2014 [acesso 2014 set 17]. Disponível em: http://conteudoweb. capes.gov.br/conteudoweb/ProjetoRelacaoCursos Servlet?acao=pesquisarAreaAvaliacao

Creswell JW. Projeto de pesquisa: métodos qualita tivo, quantitativo e misto. 3ª ed. Porto Alegre: Artmed; 2010.

Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Comunicado n° 002/2012: Área de Nutrição. Orientações para novos APCNS-2012. Brasília: Capes; 2014 [acesso 2014 set 17]. Dispo nível em: http://www.capes.gov.br/images/stories/ download/avaliacao/Criterios_APCNs_Nutricao.pdf

Rosa S, Leta J. Tendências atuais da pesquisa bra sileira em Educação Física. Parte 2: a heteroge neidade epistemológica nos programas de pós graduação. Rev Bras Educ Fís Esporte. 2011; 25(1):7-18. http://dx.doi.org/10.1590/S1807-55 092011000100002

Nunes ED, Ferreto LE, Barros NF. A pós-graduação em Saúde Coletiva no Brasil: trajetória. Ciênc Saúde Colet. 2010; 15(4):1923-34. http://dx.doi.org/ 10.1590/S1413-81232010000400008

Barata RB. A pós-graduação e o campo da Saúde Coletiva. Physis. 2008; 18(2):189-14. http://dx.doi. org/10.1590/S0103-73312008000200002

Gramsci A. Os Intelectuais e a organização da cul tura. 2ª ed. Rio de Janeiro: Civilização Brasileira; 1978.

Minayo MCS. O desafio do conhecimento: pesquisa qualitativa em saúde. 9ª ed. São Paulo: Hucitec; 2006.

Vasconcelos FAG. A pesquisa qualitativa nos programas de pós-graduação em nutrição no Brasil: análise das dissertações e teses. Demetra. 2013; 8(Suppl. 1):329-48. http://dx.doi.org/10.12957/ demetra.2013.6741

Kuhn TS. O caminho desde a estrutura. São Paulo: Unesp; 2006.

Tesser CD, Luz MT. Uma introdução às contribuições da epistemologia contemporânea para a Medicina. Ciênc Saúde Colet. 2002; 7(2):363-72. http://dx. doi.org/10.1590/S1413-81232002000200015

Gomes D, Ros MA. A etiologia da cárie no estilo de pensamento da ciência odontológica. Ciênc Saúde Colet. 2008; 1(3):1081-90. http://dx.doi.org/ 10.1590/S1413-81232008000300031

Rocha SMM, Silva GB. Linhas filosóficas e ideoló gicas na pesquisa em enfermagem no Brasil. Rev Bras Enferm. 1987; 40(4):214-21.

Bourdieu P. Para uma sociologia da ciência. Lisboa: Biblioteca 70; 2008. 26. Canesqui AM. Pesquisas qualitativas em nutrição e alimentação. Rev Nutr. 2009; 22(1):125-39. http:// dx.doi.org/10.1590/S1415-52732009000100012

Descargas

Publicado

2023-03-31

Cómo citar

de Assis Guedes de VASCONCELOS, F. . (2023). The construction of scientific knowledge in Food and Nutrition: Analysis of dissertations and theses in the Brazilian post-graduation programs in Nutrition. Revista De Nutrição, 28(1). Recuperado a partir de https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/8187

Número

Sección

ARTIGOS ORIGINAIS