School canteens in the Federal District, Brazil and the promotion of healthy eating

Autores/as

  • Erika Blamires Santos PORTO Centro Universitário de Brasília
  • Bethsáida Abreu Soares SCHMITZ Universidade de Brasília
  • Elisabetta RECINE Universidade de Brasília
  • Maria de Lourdes Carlos Ferreirinha RODRIGUES Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro

Palabras clave:

Feeding, Food and nutrition education, School feeding

Resumen

Objective
To characterize the school cafeterias in the Federal District of Brazil with respect to the promotion of healthy eating in schools.

Methods
This is a descriptive, analytical, cross-sectional study, with a representative sample of schools with cafeterias in the Federal District, Brazil (n=202). The data were collected from April to November 2010 by means of on-site interviews and a structured questionnaire. The Pearson’s chi-squared and Student’s t tests were used.

Results
A higher prevalence of outsourcing, and few employees and dieticians were observed. The prevailing foods were baked sausage, cheese, or chicken rolls or pastries. It was also found that 42.2% of the schools influence the menu of the cafeterias, and 58.6% of the representatives believe in the possibility of influencing the students’ eating habits. However, 68.0% of the respondents do not believe in the economic feasibility of completely healthful school cafeterias. Approximately 30.0% of the respondents carry out activities to promote healthy eating.

Conclusion
Most of the school cafeterias in the Federal District do not encourage healthful eating. The high prevalence of outsourced services with little interference from the school community gives high autonomy to the cafeteria’s owner, whose priority is the pursuit of profit at the expense of the students’ nutritional education. Improving the nutritional quality of school foods should be a continuous interactive effort of the food suppliers, principals, students, parents, and government authorities.

Citas

Han JC, Lawlor DA, Kimm SYS. Childhood obesity. Lancet. 2010; 375(9727):1737-48. http://dx.doi. org/10.1016/S0140-6736(10)60171-7

Ebbeling CB, Pawlak DB, Ludwig DS. Childhood obesity: Public-health crisis, common sense cure. Lancet. 2002; 360(9331):473-82. http://dx.doi.org/ 10.1016/S01406736(02)09678-2

Whitaker RC, Wright JA, Pepe MS, Seidel KD, Dietz WH. Predicting obesity in young adulthood from childhood and parental obesity. N Engl J Med. 2007; 337(13):869-73. http://dx.doi.org/10.1056/ NEJM199709253371301

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pes quisa de orçamentos familiares 2008/2009: aqui sição alimentar domiciliar per capita Brasil e grandes regiões. Rio de Janeiro: IBGE; 2010.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Política nacional de alimentação e nutri ção. 2ª ed. rev. Brasília: Ministério da Saúde; 2003.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Política nacional de promoção da saúde. Brasília: Ministério da Saúde; 2006.

Brasil. Ministério da Saúde. Portaria interministerial MS/MEC nº 1010, de 8 de maio de 2006. Institui as diretrizes para promoção da alimentação saudá vel nas escolas de educação infantil, fundamental e nível médio das redes públicas e privadas, em âmbito nacional. Diário Oficial da União. 2006; Seção 1:70.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção a Saúde. Experiências estaduais e municipais de regulamentação da comercialização de alimentos em escolas no Brasil: identificação e sistematização do processo de construção e dispositivos legais ado tados. Brasília: Ministério da Saúde; 2007.

Secretaria de Estado da Educação do Distrito Fe deral. Censo 2007: instituições educacionais. Bra sília: Governo do Distrito Federal; 2008 [acesso 2014 jul 25]. Disponível em: http://www.se.df. gov.br/300/30001007.asp?ttCD_CHAVE=13783

Associação Brasileira de Empresas de Pesquisa. Cri tério de classificação econômica Brasil. São Paulo: ABEP; 2010 [acesso 2014 jul 14]. Disponível em: http://www.abep.org/novo/Utils/FileGenerate. ashx?id=197

Schmitz BAS, Recine E, Cardoso GT, Silva JRM, Amorim NFA, Bernardon R, et al. A escola promo vendo hábitos alimentares saudáveis: uma proposta metodológica de capacitação para educadores e donos de cantina escolar. Cad Saúde Pública. 2008; 24(Suppl. 2):S312-S22.

Terry-McElrath YM, Hood NE, Colabianchi N, O’Malley PM, Johnston LD. Profits, commercial food supplier involvement, and school vending machine snack food availability: Implications for implementingthe new competitive foods rule. J Sch Health. 2014; 84(7):451-58. http://dx.doi.org/10.1111/josh.12 165

Befort C, Lynch R, James RL, Carroll SL, Nollen N, Davis A. Perceived barriers and benefits to research participation among school administrators. J Sch Health. 2008; 78(11):581-86. http://dx.doi.org/ 10.1111/j.1746-1561.2008.00349.x

Wilson A. School food environments and the obesity issue: Content, structural, determinants and agency in Canadian high schools. Agric Hum Vallues. 2008; 25(4):499-511.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância Sanitária. Portaria nº 29, de 13 de janeiro de 1998. Aprova o Regulamento Técnico referente a Ali mentos para Fins Especiais, constante do anexo. Diário Oficial da União. 1988. Jan 15; Seção I-E:8.

Briefel R, Crepinsek MK, Cabili C, Wilson A, Gleason PM. School food environments and practices affect dietary behaviors of US Public School Children. J Am Diet Assoc. 2009; 109(2- Suppl. 1):S91-S107. http://dx.doi.org/10.1016/j.jada.2008.10.059

Brasil. Lei nº 12.982, de 28 de maio de 2014, que altera a Lei nº 11.947, de 16 de junho de 2009, para determinar o provimento de alimentação es colar adequada aos alunos portadores de estado ou de condição de saúde específica. Diário Oficial da União. 29 mai 2014; Seção 1, p.1.

Patrick H, Nickals TA. A review of family and social determinants of children’s eating patterns and diet quality. J Am Coll Nutr. 2005; 24(2):83-94. http:// dx.doi.org/10.1080/07315724.2005.10719448

Letona P, Chacon V, Roberto C, Barnoya J. Effects of licensed characters on children’s taste and snack preferences in Guatemala, a low/middle income country. Int J Obes. 2014; 38(11)1466-9. http:// dx.doi.org/10.1038/ijo.2014.38

Just DR, Wansink B. School lunch debit card payment systems are associated with lower Nutrition and higher calories. Obesity. 2014; 22(1):24-6. http://dx.doi.org/10.1002/oby.20591

Fox MK, Gordon A, Nogales R, Wilson A. Availability and consumption of competitive foods in US public schools. J Am Diet Assoc. 2009; 109(2- Suppl. 1):S57-S66. http://dx.doi.org/10.1016/j.jada.200 8.10.063

Kakarala M, Debra R, Hoerr S. Schoolchildren’s consumption of competitive foods and beverages, excluding a ‘la carte’. J Sch Health. 2010; 80(9):429-35. http://dx.doi.org/10.1111/j.1746-15 61.2010.00524.x

Millar L, Rowland B, Nichols M, Swinburn B, Catherine BC, Skouteris H, et al. Relationship between raised BMI and sugar sweetened beverage and high fat food consumption among children. Obesity. 2014; 22(5):E96-103. http://dx.doi.org/ 10.1002/oby.20665

Woodward-Lopez G, Kao J, Ritchie L. To what extent have sweetened beverages contributed to the obesity epidemic? Public Health Nutr. 2011; 14(3):499-509. http://dx.doi.org/10.1017/S136 8980010002375

Sanchez-Vaznaugh EV, Sánchez BN, Baek J, Crawford PB. ‘Competitive’ food and beverage policies: Are they influencing childhood overweight trends? Health Affairs. 2010; 29(3):436-46. http:// dx.doi.org/10.1377/hlthaff.2009.0745

Brasil. Lei nº 5.146, de 19 de agosto de 2013. Esta belece diretrizes para a promoção da alimentação saudável nas escolas da rede de ensino do Distrito Federal. Diário Oficial da União. 21 ago 2013; Seção 1 (143), p.1.

Gabriel CG, Vasconcelos FAG, Andrade DF, Schmitz BA. First law regulation school cafeterias in Brazil: Evaluation after seven years of implementation. Arch Latinoam Nutr. 2009; 59(2):128-38.

World Health Organization. Integrated prevention of noncommunicable diseases: Draft global strategy on diet, physical activity and health. Geneva: WHO; 2003.

Schwartz MB. The influence of a verbal prompt fruit consumption: A pilot study. Int Behav Nutr Phys Activity. 2007 [cited 2014 Jul 23]; 4(6):1-5. Available from: http://www.biomedcentral.com/content/pdf/ 1479-5868-4-6.pdf

Fulkerson JA, French SA, Story M, Snyder P, Paddock M. Foodservice staff perceptions of their influence on student food choices. J Am Diet Assoc. 2002; 102:97-9.

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Manual das cantinas escolares saudáveis: promovendo a alimentação saudável. Brasília: Ministério da Saúde; 2010 [acesso 2011 jul 23]. Disponível em: http://189.28.128.100/nutricao/ docs/geral/manual_cantinas.pdf

Brasil. Ministério da Saúde. Rede de Alimentação e Nutrição do Sistema Único de Saúde. Curso canti nas escolares saudáveis: promovendo a alimentação saudável. Brasília: Ministério da Saúde [acesso 2014 set 21]. Disponível em: http://ecos-redenutri.bvs.br/ tiki-index.php?page=cursos_off

Amorim NFA, Schmitz BAS, Rodrigues MLCF, Recine EGI, Gabriel CG. Implantação da cantina escolar saudável em escolas do Distrito Federal, Brasil. Rev Nutr. 2012; 25(2):203-17. http://dx.doi.org/10.1 590/S1415-52732012000200003

Wethington E, Johnson-Askew WL. Contributions of the life course perspective to research on food decision making. Ann Behav Med. 2009; 38(Suppl. 1):S74-S80. http://dx.doi.org/10.1007/s12160-00 9-9123-6

Toral N, Conti MA, Slater B. A alimentação saudável na ótica dos adolescentes: percepções e barreiras á sua implementação e características esperadas em materiais educativos. Cad Saúde Pública. 2009; 25(11):2386-94. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-3 11X2009001100009

Rossi A, Moreira EAM, Rauen MS. Determinantes do comportamento alimentar: uma revisão com en foque na família. Rev Nutr. 2008; 21(6):739-48. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732008000 600012

Descargas

Publicado

2023-03-31

Cómo citar

Blamires Santos PORTO, E. ., Soares SCHMITZ, B. A. ., RECINE, E. ., & Carlos Ferreirinha RODRIGUES, M. de L. . (2023). School canteens in the Federal District, Brazil and the promotion of healthy eating. Revista De Nutrição, 28(1). Recuperado a partir de https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/8189

Número

Sección

ARTIGOS ORIGINAIS