Biopower and biopolitics in the field of Food and Nutrition

Autores/as

  • Francisco Romão FERREIRA Universidade do Estado do Rio de Janeiro
  • Shirley Donizete PRADO Universidade do Estado do Rio de Janeiro
  • Maria Claudia da Veiga Soares CARVALHO Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Fabiana Bom KRAEMER Universidade do Estado do Rio de Janeiro

Palabras clave:

Feeding, Humanities, Nutrition science, Science, Research

Resumen

A conceptual discussion on the discourses of the social actors in the field of Food and Nutrition is proposed, presenting the existing conflicts, discursive strategies and struggles for academic legitimacy. The line of argumentation follows the biopower concept developed by Michel Foucault, who presents medicine as a knowledge-power focused at the same time on the body and the population, the human body and the biological processes, producing disciplinary results and widespread regulatory effects on society. Based on this concept it is argued that the discourses produced in the field put hegemonic and counter-hegemonic interests in confrontation, political disputes disguised by “abstract” epistemological discussions, strategies to lure consumers, life standardization and medicalization. Such discourses translate instances of power in dispute, economic interests, structural conflicts, political impasses. New elements are presented for the production of knowledge for professionals of Nutrition and for the perception of the feeding act beyond the nutritional, biological, biomedical and epistemological parameters, which in essence are clearly political once they convey tensions between the conceptual structures that also operate in the interior of the field. It is assumed that there is no such health or nutrition as abstract, neutral fields, detached from reality; such dimensions are part of the
material, concrete life and carry symbolic, cultural and subjective values. Considering only the nutritional aspects of nutrition is to impoverish and weaken it, and the discussion that seems to be “merely conceptual” brings to light important issues that the professionals in the field of Food and Nutrition should address. 

Citas

Descartes R. As paixões da alma. São Paulo: Martins Fontes; 1998.

Spinoza B. Ética. Belo Horizonte: Autêntica; 2007.

Chauí M. Paixão, ação e liberdade em Espinosa. Folha de São Paulo. Caderno Mais. 2000.

Santos BS. Um discurso sobre as ciências. São Paulo: Cortez; 2004.

Koyré A. Do mundo fechado ao universo infinito. São Paulo: Edusp; 1979.

Camargo Jr KR. A biomedicina. Physis. 1997; 7(1):45-68.

Buss PM. Promoção da Saúde e qualidade de vida. Ciênc Saúde Colet. 2000; 5(1):163-77.

Luz MT. Novos saberes e práticas na saúde coletiva. Estudo sobre racionalidades médicas e atividades corporais. São Paulo: Hucitec; 2003. 9. Foucault M. O nascimento da clínica. Rio de Ja neiro: Forense; 1994.

Foucault M. A Arqueologia do Saber. Rio de Ja neiro: Forense; 2004.

Foucault M. Em defesa da sociedade: curso no Collége de France (1975/1976). São Paulo: Martins Fontes; 2000.

Foucault M. História da sexualidade I: a vontade de saber. Rio de Janeiro: Graal; 1988.

Foucault M. Ditos e escritos VII: arte, epistemo logia, filosofia e história da medicina. Rio de Janeiro: Forense Universitária; 2011.

Foucault M. Vigiar e punir. Petrópolis: Vozes; 1987.

Foucault M. Microfísica do poder. Rio de Janeiro: Graal; 1984.

Foucault M. A ordem do discurso, 12. São Paulo: Loyola; 2005.

Bosi MLM, Prado SD. O campo da Alimentação e Nutrição em Saúde Coletiva: identificando contornos e projetando caminhos. Ciênc e Saúde Colet. 2011; 16(1):7-17.

Descargas

Publicado

2023-03-31

Cómo citar

Romão FERREIRA, F. ., Donizete PRADO, S., da Veiga Soares CARVALHO, M. C. ., & Bom KRAEMER, F. . (2023). Biopower and biopolitics in the field of Food and Nutrition. Revista De Nutrição, 28(1). Recuperado a partir de https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/8199

Número

Sección

CONHECIMENTO, SUBJETIVIDADE E ALIMENTAÇÃO - KNOWLEDGE, SUBJECTIVITY AND FOOD