THE PRIVATE DIETETIC COUNSELING

AN EIGHT YEARS EXPERIENCE IN FORTALEZA, CEARÁ, BRAZIL

Authors

  • Helena Alves de Carvalho SAMPAIO Universidade Estadual do Ceará
  • Antonia Maria Holanda de SOUZA Universidade Estadual do Ceará

Keywords:

dietitian, specialities, clinical nutrition, counseling dietetics, office visits

Abstract

This work deals with a new experience concerning the professional activity of dietitians in Fortaleza: the practice of attendance in a consultation office. We will study the characterization of the clients, as well as, the main problems during the performance of this new activity, Suggestions will be offered to minimize difficulties and to make better and effective this professional practice.

References

ADDISON, E.; MARCHINI, J. S. & DUTRA DE OLIVEIRA, J. E. Esquema dietético para pacientes com insuficiência renal crônica em tratamento ambulatorial no hospital. Alimentação e Nutrição, São Paulo, v. 17, p. 39-46, 1984.

AVEGLIANO, R. P. Atuação do nutricionista no atendimento ambulatorial de adolescentes. Alimentação e Nutrição, São Paulo, v. 14, p. 64-65, 1983.

BLACKBURN, G. L.; BISTRIAN, B. R.; MAINI, B. S.; SCHALAMM, H. T. & SMITH, M. F. Nutritional and metabolic assessment of the hospitalized patient. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, Baltimore, v. 1, n. 1, p. 11-22, 1977.

BRASIL. Lei nº 5.276, de 24 de abril de 1967. Dispõe sobre a profissão de nutricionistay, regula o seu exercício e dá outras providências. Diário Oficial [da República Federativa do Brasil], Brasília, p. 4707, 26 abr. 1967.

________ . Conselho Federal de Nutricionistas. Resolução nº 76, de 11 de agosto de 1987. Dispõe sobre o exercício profissional do nutricionista no atendimento dietoterápico a enfermos. Diário Oficial [da República Federativa do Brasil], Brasília, p. 14052-14053, 1º set. 1987.

CAMARGO, R. M. S. & VEIGA, G. V. Ambulatório de Nutrição: uma experiência no Hospital Universitário Júlio Múller, Cuiabá, Mato Grosso. Medicina, Ribeirão Preto, v. 22, n. 1/2, p. 28-25, jan/jun., 1989.

CARVALHO, M. J.; OLIVEIRA, S. C. P.; ARAÚJO, I. M; GONÇALVES, M. C. & ASSIS, E. C. Projeto de implantação do Serviço de Nutrição Ambulatorial no Hospital Universitário de João Pessoa. Alimentação e Nutrição, São Paulo, v. 17, p. 47-54, 1984.

CAVALCANTI, M. L. F. Orientação dietoterápica em unidade de paciente externo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE NUTRICIONISTAS, 8, 1976, Porto Alegre, 2p. (Datilografado)

DAVIDOVICH, N. R. Estudo sobre registros de nutrição no prontuário do paciente adulto internado. Rio de Janeiro: 1985. 49p. [Tese submetida à Universidade Federal Fluminense no concurso para Professor Titular de Nutrição Aplicada (Clínica) de Departamento de Nutrição]

Published

1991-12-25

How to Cite

SAMPAIO, H. A. de C., & SOUZA, A. M. H. de. (1991). THE PRIVATE DIETETIC COUNSELING: AN EIGHT YEARS EXPERIENCE IN FORTALEZA, CEARÁ, BRAZIL. Brazilian Journal of Nutrition, 4(1-2). Retrieved from https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/8961