Food and nutrition (in)security in families of farmers who supply the National School Feeding Program

Autores/as

  • Paula Torres TRIVELLATO Universidade Federal de Viçosa
  • Silvia Eloiza PRIORE Universidade Federal de Viçosa
  • Sylvia do Carmo Castro FRANCESCHINI Universidade Federal de Viçosa
  • Ricardo Henrique Silva SANTOS Universidade Federal de Viçosa
  • Bianca Aparecida Lima COSTA Universidade Federal de Viçosa

Palabras clave:

Family Farming, Food and Nutrition Security, National School Feeding Program

Resumen

Objective
The objective of this study was to evaluate the situation of food and nutritional (in)security in families of farmers who supply the National School Feeding Program.

Methods
It is a cross-sectional study with 27 families of farmers (n=91). The socioeconomic, anthropometric, biochemical, food availability and perception of food insecurity indicators of the Brazilian Food Insecurity Scale, as well as the time of supply and annual income originating from the program, were evaluated.

Results
Food insecurity, as measured by the scale, was present in 25.9% (n=7) of the families. Food insecurity was associated with socioeconomic factors such as per capita income, the presence of children at home and the number of residents. Food and nutritional insecurity caused by a low caloric availability (<2500kcal/day) occurred in 11.0% (n=3) of the families. Presence of dystrophies such as overweight, low weight and short stature individuals occurred in 89.0% (n=24) of the families.

Conclusion
The study reinforces the existence of variables associated with food insecurity. Social and nutritional factors should be monitored, worked on, and improved in order to achieve food and nutritional security

Citas

Leão M, Maluf RS. A construção social de um sistema público de segurança alimentar e nutricional: a experiência brasileira. Brasília: Ação Brasileira pela Nutrição e Direitos Humanos; 2012.

Maluf RS, Menezes F, Marques SB. Caderno ‘Segurança Alimentar’. 2000 [citado 7 dez 2017]. Disponível em: https://ideiasnamesa.unb.br/upload/bibliotecaIdeias/1391606568Caderno_Seguranca_Alimentar.pdf

Souza MM, Pedraza DF, Menezes TN. Estado nutricional de crianças assistidas em creches e situação de (in)segurança alimentar de suas famílias. Ciênc Saúde Coletiva. 2012;17(12):3425-36.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios (PNAD): Segurança Alimentar: 2013. Rio de Janeiro: IBGE; 2014.

Hoffmann R. Brasil, 2013: mais segurança alimentar. Segur Aliment Nutr. 2014;21(2):422-36.

Morais DC, Dutra LV, Franceschini SDCC, Priore SE. Insegurança alimentar e indicadores antropométricos, dietéticos e sociais em estudos brasileiros: uma revisão sistemática. Ciênc Saúde Coletiva. 2014;19(5):1475-88.

Marques AA, Fernandes MGM, Leite IN, Viana RT, Gonçalves MCR, Carvalho AT. Reflexões de agricultores familiares sobre a dinâmica de fornecimento de seus produtos para alimentação escolar: o caso de Araripe, Ceará. Saúde Soc. 2014;23(4):1329-41.

Bezerra TA, Olinda RAD, Pedraza DF. Insegurança alimentar no Brasil segundo diferentes cenários sociodemográficos. Ciênc Saúde Coletiva. 2017;22(2):637-51.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa sobre Padrões de Vida: 1996-1997. Rio de Janeiro: IBGE; 1998.

Maluf RSJ. Definindo segurança alimentar e nutricional. In: Maluf RSJ, organizador. Segurança alimentar e nutricional. Petrópolis: Vozes; 2007. p.17-9.

Smith LC, Subandoro A. Food security in practice: Measuring food security using household expenditure surveys. Washington (DC): International Food Policy Research Institute Washington; 2007.

World Health Organization. WHO Child growth standards: Length/height-for-age, weight-for-age, weight-for-length, weight-for-height and body mass index-for-age: Methods and development. Geneva: WHO; 2006.

Onis M, Onyango AW, Borghi E, Siyam A, Nishida C, Siekmann J. Development of a WHO growth reference for school-aged children and adolescents. Bull World Health Organ. 2007;85(9):660-7.

World Health Organization. Obesity: Preventing and managing the global epidemic: Report of a WHO consultation on obesity. WHO Technical Report Series, n.894. Geneva: WHO; 2000.

Lipschitz DA. Screening for nutritional status in the elderly. Prim Care. 1994; 21(1):55-67.

World Bank. World development indicators 2004. Washington (DC): World Bank; 2004 [cited 2017 Oct 20]. Available from: http://documents.worldbank.org/curated/en/517231468762935046/World-developmentindicators-2004

Oliveira JS, Lira PIC, Veras ICL, Maia SR, Lemos MCC, Andrade SLLS, et al. Estado nutricional e insegurança alimentar de adolescentes e adultos em duas localidades de baixo Índice de Desenvolvimento Humano. Rev Nutr. 2009;22(4):453-65. http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732009000400002

World Health Organization. Iron deficiency anemia: Assessment, prevention and control: A guide for programme managers. Geneva: WHO/Unicef/UNU; 2001.

Trivellato PT. Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE): participação da agricultura familiar em Viçosa-MG e a situação de (in)segurança alimentar e nutricional de famílias de agricultores fornecedores [Dissertação]. Universidade Federal de Viçosa; 2018.

Gusmão LS. Educação alimentar e nutricional: contribuições para a segurança alimentar e nutricional de famílias de zona rural [Dissertação]. Universidade Federal de Viçosa; 2016.

Lopes SO. Impacto de ações de nutrição e saúde no incentivo à produção para o autoconsumo na situação de (In)Segurança Alimentar e Nutricional em agricultores familiares no município de Viçosa – MG [Dissertação]. Universidade Federal de Viçosa; 2017.

Nascimento AL, Gonçalves FCLSP, Maia SR, Schneider S, Lira PIC. A construção de capacidades e meios de vida na garantia da segurança alimentar do rural pernambucano. Segur Aliment Nutr. 2012;19(2):50-62.

Silva EKP, Medeiros DSD, Martins PC, Sousa LDA, Lima GP, Rêgo MAS, et al. Insegurança alimentar em comunidades rurais no Nordeste brasileiro: faz diferença ser quilombola? Cad Saúde Pública. 2017;33(4):1-14.

Kepple AW, Segall-Correa AM. Conceituando e medindo segurança alimentar e nutricional. Ciênc Saúde Coletiva. 2011;16(1):187-99.

Oliveira JS, Lira PIC, Veras ICL, Maia SR, Sequeira LAS, Amorim RCA, et al. Insegurança alimentar e estado nutricional de crianças de Gameleira, zona da mata do Nordeste brasileiro. Rev Bras Saúde Matern Infant. 2010;10(2):237-45.

Ministério do Desenvolvimento Agrário (Brasil). Estatísticas do meio rural 2010-2011. 4.ed. São Paulo: MDA; 2011.

Louzada MLC, Martins APB, Canella DS, Baraldi LG, Levy RB, Claro M, et al. Alimentos ultraprocessados e perfil nutricional da dieta no Brasil. Rev Saúde Pública. 2015;49:1-11.

Ministério da Saúde (Brasil). Sistema de vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico VIGITEL. 2016. Brasília: MS; 2017.

Publicado

2023-03-06

Cómo citar

Torres TRIVELLATO, P. ., PRIORE, S. E. ., do Carmo Castro FRANCESCHINI, S. ., Silva SANTOS, R. H. ., & Aparecida Lima COSTA, B. . (2023). Food and nutrition (in)security in families of farmers who supply the National School Feeding Program. Revista De Nutrição, 32. Recuperado a partir de https://puccampinas.emnuvens.com.br/nutricao/article/view/7576

Número

Sección

ARTIGOS ORIGINAIS