DIETITIANS
WHERE DO THEY WORK? WHAT ARE THEIR WORK CONDITIONS?
Keywords:
dietitian, labor market, health personnelAbstract
The present paper is part of a broader survey of the dietitians' profile in Rio de Janeiro: “Dietitians: who are we? where do we act? how do we act?” lt corresponds to the stage that aims at defining the conditions of dietitians' placing in the labor market and their professional tendencies. Of the 2,617 dietitians living in Rio de Janeiro, registered in the Class Council (CRN-4), 102 were interviewed through a questionaire. The results have shown that 22% do not work in the area of nutrition, while 78% work as dietitians (51.38% in hospitals, 22.4% in private enterprises that render services in the area of nutrition - caterers). The average work-load is 36.8 hours with an average remuneration of 7.5 minimum wages. Such results have proved to be consistente with data collected in recent researches related with professionals in the health area, such as: a growing participation of females - especially younger ones - in the labor force, and a stronger tendency towards their absorption by the private sector.
References
BARBOSA, A. J. Evolução histórica dos cursos de Nutrição. Alimentação e Nutrição, São Paulo, v. 4, n. 11, p. 39-40, 1983.
BOSI, M. L. M. Nutrição e poder: da ciência à reprodução. Rio de Janeiro: 1985. 642p. Dissertação (Mestrado) – Instituto de Filosofia e Ciências Sociais da UFRJ.
BRASIL. Ministério da Educação e Cultura. Secretaria de Ensino Superior. Os cursos de Nutrição no Brasil: evolução, corpo docente e currículo. Brasília: 1983. 280p. (Cadernos de Ciências da Saúde, 6).
COELHO, H. A. L. Formação do profissional nutricionista na América Latina e no Brasil, com ênfase em Pernambuco. Alimentação e Nutrição, São Paulo, v. 4, n. 11, p. 47-51, 1983.
DIEESE. Sindicato dos Psicólogos de São Paulo. O perfil do psicólogo em São Paulo. São Paulo: 1984. 127p.
DONÂNGELO, M. C. F. Condições do exercício profissional de medicina da área metropolitana de São Paulo. São Paulo: Conselho Regional de Medicina, 1983. 191p. (Mimeografado)
O EXERCÍCIO da enfermagem nas instituições de saúde do Brasil 1982/1983. Rio de Janeiro: Conselho Federal de Enfermagem / Associação Brasileira de Enfermagem, 1985/1986. 2v.
FEDERAÇÃO BRASILEIRA DE NUTRIÇÃO. Documento de Avaliação do Seminário. In: SEMINÁRIO SOBRE FORMAÇÃO EM NUTRIÇÃO: ENFASE NA GRADUAÇÃO, 1987, Salvador. Salvador: 1987a. 2p. (Mimeografado)
________ . Relatório do Grupo de Nutrição Social. In: SEMINÁRIO SOBRE FORMAÇÃO EM NUTRIÇÃO: ENFASE NA GRADUAÇÃO, 1987, Salvador. Salvador: 1987b. 1p. (Mimeografado)
GOUVEIA, E. L. C. Formação do nutricionista nos anos 70. Boletim da Associação Brasileira de Nutricionistas, Rio de Janeiro, v. 3, n. 1/2, p. 3-12, 1971.
MÉDICI, AÀ. C. A força de trabalho em saúde no Brasil dos anos setenta: percalços e tendências. Rio de Janeiro: ENSP/FIOCRUZ, 1985. 22p. (Mimeografado).
MÉDICI, A. C. & PAIM, E. R. Estrutura e dinâmica da força de trabalho médica no Brasil na década de setenta. Rio de Janeiro: ENSP/FIOCRUZ, 1983. 36p. (Mimeografado)
NOGUEIRA, R. P. Tendências e perspectivas da investigação sobre pessoal de saúde nas Américas: relatório preliminar. Rio de Janeiro: ENSP/FIOCRUZ, 1986. 15p. (Mimeografado)
SEMINÁRIO NACIONAL DE DIETÉTICA E FORMAÇÃO EM NUTRIÇÃO NO BRASIL: ENFASE NA GRADUAÇÃO, 1, 1987, Ouro Preto. Ouro Preto: Universidade Federal de Ouro Preto - Departamento de Nutrição, 1987. 8p. (Mimeografado)
YPIRANGA, L. Formação profissional de nutricionista: histórico dos cursos e currículos. Alimentação e Nutrição, São Paulo, v.2, n. 5, p. 58-60, 1981.
________ R.R GIL, M. F. Formação do profissional nutricionista: porque mudar? In: SEMINÁRIO SOBRE A FORMAÇÃO EM NUTRIÇÃO NO BRASIL: ÊNFASE NA GRADUAÇÃO, 1987, Salvador. Salvador: 1987. 11p. (Mimeografado)
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Shirley Donizete PRADO, Miriam Sineiro Diaz de ABREU
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.